ŠTA JE ZAPRAVO REKAO SENAD, A ZA ŠTA GA ADVOKATI ŽELE SANKCIONISATI?

Visits: 1007 Today: 19

Advokatska komora FBiH danas je poslala saopštenje u kojem, kako kažu, “najoštrije osuđuju pokušaj brutalne diskreditacije advokatice Mirne Avdibegović kao branitelja pred Sudom BiH u predmetu “Respiratori” u emisiji “Centralni dnevnik” na Face TV Senada Hadžifejzovića, dana 10.09.2022. godine”.

Pored osude, oni su pozvali i RAK da hitno sankcioniše Face TV i Senada Hadžifejzovića, te da ih odmah obavijeste kada to učine.

“U cilju zaštite osnovnih prava i sloboda, zahtijevamo da Regulatorna agencija za komunikacije hitno poduzme odgovarajuće mjere protiv Face TV-a i novinara Senada Hadžifejzovića, te o poduzetim mjerama obavijesti Advokatsku komoru Federacije Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

A šta je Hadžifejzović otkrio, pa im je toliko to zasmetalo.

Naime, iz Advokatske komore FBiH pozvali su se na prilog koji je išao u Centralnom dnevniku Face televizije 10.09.2022. godine, u kojem je Hadžifejzović otkrio da je sud stopirao sva ročišta i suđenja u aferi “Respiratori”, dok se ne završe izbori.

“Koliko je SDA moćna i u pravosudnom sistemu, koji je osvojila zajedno sa, podijelila zajedno sa parterima vlasti SNSD i HDZ, govori vijest da u toku izborne kampanje nema ročišta, suđenja Fadilu Novaliću i ostalima u predmetu ,,Respiratori“. Formalni razlog, nevjerovatan, jedna od advokatica, nečija, je trudna. Sud je prihvatio to opravdanje, no, ni sto sudova se ne može oprati od sumnje da je sud svjesno, namjerno, planirano obustavio proces upravo, baš, isključivo zbog i u toku izborne kampanje. Mislim, ovako u šali, u folu ispada da je advokatica namjenski, namjerno planirala kada da ostane trudna i sad, planirano, samo da bi se proces obustavio, a respiratori zaboravili“, su prije svega neprimjereni i nepristrojni.

Dakle, novinar Senad Hadžifejzović je bh. javnosti otkrio nevjerovatnu činjenicu da sud stopira aferu koja godinama potresa državu zbog nečije trudnoće. Prilog koji je išao nakon voditeljske najave se ne bavi advokaticom, niti njenom trudnoćom, nego poentom priče, a to da je sud zaustavio ročišta i suđenja tik pred same izbore, a svaki razlog je manje bitan.

“10.500.000 KM je praktično ukradeno, stotinu kineskih respiratora je neupotrebljivo, a ni gotovo dvije godine od podizanja optužnice niko nije odgovarao. Pažnja javnosti sa svakim suđenjem polako opada, ali ne i pažnja Face televizije. I dalje aktivno pratimo suđenje četvorci optuženoj za pranje novca, zloupotrebu položaja i krivotvorenje knjiga…”, nakon čega su pustili snimak iz sudnice na kojem se uz smijanje dogovara kada će biti nastavljeno suđenje.

Iz Face TV potom govore da će suđenje biti nastavljeno odmah poslije izbora.

“Deset dana nakon izbora Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i Jelka Miličević trebali bi se ponovo naći u sudnici”.

Pred Tužilaštvom BiH je težak zadatak, dokazati u čijem džepu je završila razlika novca, ko je i kako namještao fakture, ko je koristio svoju funkciju i položaj da se okoristi o građane u jeku pandemije i preko koga ili čega je oprano 10.500.000 KM. Odgovori na ova pitanja bit će nam dostupni kada završe izbori i počnu nova ročišta, poentirali su iz Facea ne govoreći mnogo o advokatici.

Pogledajte čitav video prilog OVDJE prenosi crna-hronika