Šta će nas više pogoditi – koronavirus ili pad ekonomije?

Visits: 266 Today: 2

Na današnjoj konferenciji za medije federalnih intitucija, federalna ministrica okoliša i turizma i predsjednica Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije, Edita Đapo, istakla je da je Bosna i Hercegovina dobila pohvale Svjetske zdravstvene organizacije zbog restriktivnih mjera koje je poduzela u suočavanju sa pandemijom koronavirusa.

Ministrica Đapo ističe da je broj zaraženih starijih od 65 i mlađih od 18 godina najmanji u BiH, što znači da su nadležne institucije donijele dobre odluke.

Međutim, restriktivne mjere su nanijele težak udar ekonomiji, zbog čega je Vlada FBiH osmislila plan pomoći za sve one koji su pogođeni, preciznije, za kompanije čiji je promet manji za 20%. Đapo dalje navodi da je Vlada dala korektnu ponudu da se socijalni partneri dogovore i da sami izdefinišu sporazum koji bi Vlada potpisala, kako bi se moglo krenuti u izmjene i dopune Zakona o radu.

Međutim, pregovori su bili teški i zahtjevi nisu urodili plodom, očekujući da će se Savez samostalnih sindikata, koji predstavlja radnike u javnom sektoru, solidarisati sa radnicima u privatnom sektoru i da će omogućiti da poslodavci u realnom selktoru imaju fleksibilniji odnos, a sve u cilju očuvanja radnih mjesta.

S obzirom da dogovor između socijalnih partnera nije postignut, Vlada FBiH mora biti odgovorna i donijeti određene izmjene i dopune Zakona o radu, koji bi se trebao naći na dnevnom redu na narednoj sjednici koja je zakazana za utorak, dodala je ministrica Đapo.

Iz navedenog se može zaključiti da Vlada FBiH nema konkretnih mjera za ublažavanje posljedica pada ekonomije i očuvanje radnih mjesta, niti je jasno kojim finansijskim sredstvima bi se to trebalo rješavati, ako se uzme u obzir da je najviše pogođen uslužni sektor, kao i pojedini segmenti sektora proizvodnje.Izvor:  cazin.net