“Sramotno je što Beograd vodi čovek koji negira presude Haškog suda”

Visits: 497 Today: 4

“Sramotno je što glavni grad Srbije vodi čovek koji negira presude Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije”, kazala je danas Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Povodom izjave prvog čovjeka Beograda Aleksandra Šapića da „ne zna da je Ratko Mladić počinio neki zločin u ratu“ i ne vidi potrebu za uklanjanjem murala posvećenom tom ratnom zločincu, LSV u saopštenju ističe kako „Šapića treba podsjetiti da je Srbija članica Ujedinjenih nacija, a da je Savjet bezbjednosti UN još 1993. osnovao sud za ratne zločine u Hagu“.

„Na tom sudu je Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu robiju zbog zločina genocida, te zločina protiv čovečnosti, zakona ili običaja ratovanja u toku sukoba u Bosni i Hercegovini 1992-1995. Presude ovog suda su obavezujuće za sve članice Ujedinjenih nacija, pa tako i za Srbiju“, naglašava LSV.

Negiranje ili nepoštovanje presuda je “nedopustivo i sramotno”, ističe LSV i pita “da li to Šapić poručuje javnosti da su za njega pravosnažne sudske presude mrtvo slovo na papiru?”

Autopijac.com
“Hoće li sutra negirati i presude Osnovnog ili Višeg suda u Beogradu? Ovakvo ponašanje gradonačelnika Beograda je sramotno i samo šteti ugledu glavnog grada i cele države”, konstatuje LSV.

U međuvremenu je stigao još jedan zahtjev gradonačelniku za uklanjanje murala, a uputio ga je Pokret slobodnih građana (PSG).

„Novoizabrani gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je na zvaničnom nalogu Gradonačelnika Beograda otvoreno doveo u pitanje usvojenu Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici usvojenu u Narodnoj skupštini Srbije kao i obavezu svih institucija da poštuju presude Međunarodnog suda pravde negirajući, ne samo genocid u Srebrenici, već čak i sve druge zločine Ratka Mladića za koje je on pravosnažno osuđen“, navodi PSG u saopštenju.

Dodali su da je Šapić to objavio kao odgovor na zahtjev nevladinih organizacija da se ukloni grafit Mladiću u Njegoševoj ulici, ali i svi grafiti Mladiću iscrtani u međuvremenu širom grada.

“Beograd koji mi želimo i koji ćemo stvoriti je otvoren grad za sve ljude, grad koji poštuje odluke sopstvene zemlje, koji ne provocira tugu i patnju već podstiče na pomirenje i zajednički razvoj celog regiona”, ocijenili su iz PSG.

sandzakdanas