SRAMAN ČIN: Danski desničar Rasmus Paludan opet zapalio Kur’an i najavio kandidaturu na izborima ove godine

Visits: 329 Today: 2

“Ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali za ovo drugo nisam siguran”, izreka je čuvenog matematičara Alberta Ajnštajna. Ovo dokazuje i primjer starog-novog političara u Kraljevini Danskoj Rasmusa Paludana, poznatog po preziru prema Časnom Kur’anu i muslimanima. On je, već nekoliko puta do sada provocirajući muslimane u Danskoj zapalio svetu knjigu, a tokom tih događaja čuvala ga je danska policija. Između ostalog, policijsko osiguranje do sada je stajalo Dansku državu više od 40.000.000 danskih kruna (više od 10.000.000 KM).
Paludan je, opet zapalio Kur’an 15. aprila ove godine ispred palate Christiansborg (danskog arlamenta) i objavio da je za nekoliko dana uspio sakupiti dodatnih 13.000 potpisa za svoju kandidaturu na Općim izborima u Kraljevini Danskoj koji se održavaju ove godine.

Rasmus Paludan, čelnik danske ekstremno desničarske stranke Čvrsti smjer, zapalio je primjerke svete knjige Kur’ana u kvartu Noerrebro, gdje živi muslimanska populacija u Kopenhagenu. Paludan je bacao primjerke Kur’ana u zrak, u toku protesta pripadnika njegove stranke, koji se protive tome što muslimani obavljaju molitvu petkom (džumu namaz) ispred zgrade danskog parlamenta.
Taj čin isprovocirao je grupu mladića koji su pripadnike Čvrstog smjera gađali kamenjem i zapalili kontejnere. Policija je koristila suzavac kako bi prekinula nerede. Pripadnici policije udaljili su Paludana i zatražili od građana da napuste trg na kojem su se odvijali protesti.

Kontinuirane provokacije: Paludan je i krajem marta u Kopenhagenu zapalio Kur’an, želeći isprovocirati vjernike koji su se okupili pred zgradom Parlamenta da obave džuma-namaz. Ispred zgrade Parlamenta organizirano je klanjanje džuma-namaza na otvorenom, u znak protesta zbog oružanog napada na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu, u kojem je ubijeno 50, a ranjeni deseci muslimana. Iako su organizatori molitve na otvorenom pred Parlamentom uredno najavili događaj nadležnim organima, grupa ekstremnih desničara okupila se u blizini zgrade Parlamenta, te provocirala okupljene građane. Paljenje Kur’ana dogodilo se stotinjak metara od mjesta gdje su vjernici klanjali s obzirom na to da policija Paludanu i njegovim pristalicama nije dozvolila da se približe skupu.

Senzacija.ba