SNIMLJEN FILM O ,,NANI FATI ORLOVIĆ”

Visits: 1162 Today: 49

Završen je film „Nana Fata stigla do pravde“, a Salih Brkić je 20 godina pratio i snimao borbu za pravdu.

Bio sam uz nanu Fatu sve ove godine, od suđenja kada za nju nije bilo pravde i odluke da se inat-crkva ukloni, do optužbi da je napadala popa i specijalnu policiju. Bio sam kad je ona napadana i ranjavana, obilazio je dok se više puta liječila u Kliničkom centru u Tuzli – rekao je za Preporod.info Salih Brkić, daojen bosanskohercegovačkog novinarstva, koji je nakon 20 godina završio film o nani Fati Orlović, pod nazivom „Nana Fata stigla do pravde“.

Salih Brkić je bio uz nanu Fatu od njenog povratka kući u Konjević Polju, pratio je i snimao njenu borbu za pravdu.

“Već 20 godina pratim i snimam borbu za pravdu i golgotu nane Fate Orlović, koja je sve ove godine samo tražila da se nezakonito izgrađena inat-crkva ukloni iz njene avlije. Od 30 sati snimljenog materijala najprije je 2013. godine nastao film „12 godina muka Fate Orlović“, koji je dobio specijalnu nagradu na međunarodnom Tuzla film festivalu, a sada i drugi dio ove priče „Nana Fata stigla do pravde“, rekao je.

Brkić svojim djelima ostavlja trag o najtežim vremenima nane Fate Orlović.

“Nikada nije posustala, nije pristajala ni na ogromne sume novca kako bi crkva ostala u njenoj avliji, u duši je uvijek imala na umu da su joj u genocidu ubijeni muž Šaćir i još 20 Orlovića”, naglasio je.Podsjetio je da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu konačno donio pravednu odluku te da je 5. juna ove godine inat-crkva uklonjena iz avlije Orlovića prenosi crna-hronika