SLUČAJ DJEVOJČICA IZ KAKNJA: DOKTORICA NINA JOVANOVIĆ NEMA LICENCU LJEKARSKE KOMORE KS!

Visits: 711 Today: 2

Nina Jovanović, koja je operisala dvogodišnju djevojčica iz Kaknja u privatnoj ordinaciji u Sarajevu, nakon čega je pala u komu i nalazi se u teškom stanju, nema licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

Ovo je za Avaz potvrdio ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić.

On je tražio informaciju od Ljekarske komore KS, a obavijestili su ga i da druga doktorica koja je učestvovala u operaciji, Jasmina Halimić ima licencu ove Komore.

Nakon slučaja liječenja dvogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, koja je nakon operacije u privatnoj klinici završila u komi, jutros je započet i inspekcijski nadzor na klinici Bejtović.

Vranić je zatražio informaciju i iz “Verlaba”.

– Kao mjeriteljska laboratorija, imenovana od strane Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, za pružanje usluga ispitivanja i verifikacije mjerila u zdravstvu u oblasti medicinskih instrumenata sa funkcijom mjerenja, te kao akreditovana laboratorija po međunarodnom ISO 17020 standardu, od strane Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA), za ispitivanje medicinskih uređaja sa funkcijom mjerenja, obavještavamo Vas da u našoj bazi zaključno sa 12.11.2021. godine nemamo zavedene verifikacije medicinskih uređaja u vlasništvu „Privatna ordinacija za anesteziju i terapiju bola“ – dr Suad Rožajac, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom“.

Ovo implicira da ova privatna ordinacija nije nikada izvršila zakonsku verifikaciju u skladu sa zakonskim propisima od strane Verlab d.o.o. Sarajevo, od stupanja na snagu državnih Pravilnika o tehničkim i mjeriteljskim zahtjevima za respiratore i anesteziološke mašine – obavještenje je “Verlaba”.

Ministar zdravstva sastao se danas i sa direktorom KUIP-a Fahirom Halilovićem.

– Idemo u potpunu kontrolu svih privatnih zdravstvenih ustanova u skladu sa njihovim rješenjima o djelokrugu rada, radu na crno, izdavanju fiskalnih računa, i ako se utvrde veće nepravilnosti, poništit ćemo rješenja – rekao je Vranić.