SJEĆANJE NA ZLOČIN U PRIJEDORU: 20. JULA BIT ĆE UKOPANO 12 ŽRTAVA

Kolektivna dženaza bit će klanjana u utorak, 20. jula, s početkom u 12 sati. Ove godine će biti ukopano 12 žrtava, te još jednom evocirano sjećanje na zločin kada je samo u jednom danu ubijeno više od 800 Bošnjaka i Hrvata iz doline Sane.

Bihaćko muftijstvo je u proteklom periodu radilo na pripremi i organizaciji kolektivne dženaze i svih drugih aktivnosti, tako da možemo potvrditi da će sve muftije i članovi Rijaseta Islamske zajednice u BiH prisustvovati dženazi. Na ovaj ćemo se način sjetiti i odati poštovanje svim žrtvama u Prijedoru i dolini Sane. Također ćemo svi zajedno na Bajram iz Memorijalnog centra “Kamičani” poslati poruku sjećanja i poštovanja svih žrtava, ali i još jednom apelovati na nadležne državne institucije da se maksimalno angažuju u procesu traženja nestalih osoba, kako bi i one mogle biti dostojanstveno ukopane – kazao je muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić.
Mujo Begić iz Instituta za nestale osobe potvrdio je kako je u ljetnim mjesecima 1992. godine u Prijedoru ubijeno više od 3. 000 Bošnjaka i Hrvata.

Nažalost, još tragamo za više od 500 žrtava, koje nismo ekshumirali i omogućili njihov ukop. Ove godine ukopavamo šest žrtava sa lokaliteta masovne grobnice Korićanske stijene, dvije sa lokaliteta grobnice Jablanica – Prosara u općini Bosanska Gradiška, jedna je žrtva sa lokaliteta Hrastove glavice, jedna iz Tomašice i ostale sa lokaliteta Kozarca. Ove godine ukopavamo oca i sina, Himzu i Fikreta Marošlića, koji su imali 52, odnosno 21 godinu kada su ubijeni – kazao je Begić.
Ovogodišnja kolona sa posmrtnim ostacima neće ići direktno od Sanskog Mosta prema Memorijalnom centru “Kamičani”, nego će prethodno proći kroz Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu i Bosanski Novi (Novi Grad). Tako će građani svih tih gradova imati priliku odati poštovanje svim žrtvama ratnog zločina u Prijedoru.

Najavljeno je i održavanje Prvog biciklističkog maratona “Bihać – Prijedor”, a biciklisti iz Unsko-sanskog kantona i njihovi gosti prema Prijedoru će krenuti sa Gradskog trga u Bihaću, u ponedjeljak, 19. jula – tačno u podne prenosi hayat