Širom BiH postavljeni bilbordi s portretima boraca uz poruku “I ja sam branio BiH”

Visits: 874 Today: 1

U okviru manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022”, realizovan je projekt foto i videodokumentovanja pripadnika Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine.

Fotograf Velija Hasanbegović je uradio seriju portreta u crno-bijeloj tehnici. U objektivu aparata učesnici svjedoče svojim životnim biografijama zašto su stali u odbranu svoje domovine. Na fotografijama je istaknuto “I ja sam branio BiH”.

– Sa svakim borcem urađen je i video intervju koji nas obavezuje na sjećanje i podsjeća nas na odgovor “Zašto smo se borili”. Serija portreta postavljena je na bilborde u 21 gradu širom Bosne i Hercegovine – saopćeno je iz Fonda memorijala.

Kako poručuju, među nama žive heroji, oni koji su žrtvovali sebe za naš opstanak, za slobodu, ponos, čast, za domovinu.

– BiH su branile i majke ispraćajući sinove, supruge ispraćajući muževe, sestre braću, djeca odvajajući se od svojih očeva i svi su oni zajedno podnosili žrtvu za svoju zemlju. Ipak, najveća zasluga našeg opstanka pripada naizgled neprimjetnim herojima, borcima i borkinjama, onim najboljim među nama, koji su svoje živote dali u službu najčasnije borbe Armije i MUP-a Republike BiH – navode iz Fonda memorijala.