SIN MUAMERA ZUKORLIĆA: MOGUĆE JE PRIJATELJSTVO IZMEĐU MUSLIMANA I HRIŠĆANA, KOLIKO GOD OKOLNOSTI BILE OTEŽAVAJUĆE

Visits: 671 Today: 2

Ubrzo nakon iznenadne smrti svog oca Muamera Zukorlića, nekadašnjeg muftije, Usame Zukorlić preuzeo je vodstvo Stranke pravde i pomirenja u Novom Pazaru. Usame je tada najavio da će nastaviti putem koji je trasirao njegov otac.

Na čelo Stranke pravde i pomirenja izabralo ga je rukovodstvo stranke, jednoglasno, a ističe da je odgovornost velika.

– Tim koji je muftija ostavio iza sebe je čvrst i stabilan i taj tim će nastaviti da korača muftijnim putem ka ostvarenju programskih načela naše stranke. Odgovornost je velika. Svi znaju kakva je veličina bio muftija Zukorlić i nije lako nastaviti tim putem. Međutim, moja uloga je da budem čuvar puta koji nam je trasirao naš rahmetli vođa – kazao je Usame u intervjuu za 24sedam.

U rad stranke bio je involviran od njenog osnivanja.

– U periodu od 2012. do 2014. bio sam predsjednik Mladih, gdje sam stekao vještine vođenja. Nakon tog perioda sam vodio inženjering za šest kampanja naše stranke. Savjetujem se sa onima sa kojima se savjetovao rahmetli muftija – kazao je.

Naglašava da mu je cilj da oslobode vlast u Sandžaku, te da mu je to politički amanet od rahmetli muftije.

– Unutar bošnjačke zajednice izdvajaju se tri političke opcije. Znamo da odranije postoji sukob. Mi, Bošnjaci, bili smo na marginama politike duži niz decenija. Tada smo bili mirni i jedinstveni u svom nestajanju. U jednom trenutku smo se probudili i uhvatili za vratove. To je dokaz da smo sada živi. Kada naša stranka preuzme vlast u Sandžaku, zavladaće pravda i pomirenje – izjavio je.

Na pitanje da li će ostati pri koalicionom sporazumu koji je Stranka pravde i pomirenja potpisala sa Srpskom naprednom strankom (SNS) u čijoj osnovi su normalizacija odnosa Srba i Bošnjaka i politika pomirenja, odgovara:

– Naravno. Mi poštujemo potpisane sporazume. Politika pravde i pomirenja za nas je neprikosnovena.

Što se tiče pomirenja unutar Islamske zajednice kaže da će ona povratiti svoje jedinstvo koje je ugroženo 2007. godine.

– Jedna i jedina legalna i legitimna, Islamska zajednica u Srbiji i sada kontroliše 90 odsto infrastrukture Islamske zajednice. Preostali dio se već postepeno vraća u jedinstvenu zajednicu. Islamskoj zajednici su garantovana jednaka prava kao Pravoslavnoj crkvi. Jedna Pravoslavna crkva podrazumeva i jednu Islamsku zajednicu – kazao je.

Dodaje kako je bio šokiran kada je vidio suze i otpjevane pjesme posvećene njegovom ocu Muameru Zukorliću nako njegove smrti.

– Znao sam da ljudi na Zapadnom Balkanu poštuju muftiju. Znao sam da ga mnogo Srba poštuje. Ali sam bio šokiran kada sam vidio suze i otpjevane pjesme, kada sam vidio one koji su iz daleka došli na dženazu. To mi je povećalo ubeđenje, koje sam i prije imao, da je moguće prijateljstvo između muslimana i hrišćana, koliko god okolnosti bile otežavajuće – poručio je.

Od 2022. godine očekuje, kako je kazao, mir na Balkanu.

– Želim Srbiju kao poželjno mjesto za život. Želim gasovod, auto-put i željeznicu u Sandžaku. Poželio bih i aerodrom, ali da ne bude previše za 2022. godinu. Jučerašnji snovi, današnja java. Današnji snovi, sutrašnja java – zaključuje Usame Zukorlić.