SIN JOJ JE, ODLASKOM SA OVOGA SVIJETA, OSTAVIO NAJLJEPŠI POKLON

Visits: 1001 Today: 3

SIN JOJ JE ODLASKOM SA OVOGA SVIJETA OSTAVIO NAJLJEPŠI POKLON
Sigurna sam da vam je svima poznato iskušenje kojim je Milostivi iskušao mene i moju porodicu, preseljenjem mog devetnaestogodisnjeg bratića Omara rahmetullahi alejhi.
Slucajno ili ne u ovih pet mjeseci potražilo me još mnogo porodica koje je zadesila slična odredba i iznenadni gubitak evlada ili bliskih članova porodice .
Kroz njihove priče , iskustva vlastite porodice, shvatila sam da mnogi misle da naša veza sa voljenima prestaje njihovim ili našim preseljenjem sa ovoga svijeta i sve ono što podrazumijeva berzah .To je povod mnogim pogrešnim koracima, zloupotrebama ožalošćenih i zapadanje u teška psihička stanja duboke tuge, te rizik gubitka nagrade, energije da se sastavi prekinuta veza…
Tim povodom sam održala tri predavanja posvećena mom Omaru rahmetullahi alejhi, a koja su snimljena i Allahovom voljom završila na pravim adresama.
Jedna od tih adresa je u Landskroni kod sestara koje su proslijedile našoj divnoj sestri Džemsiji .
Ubrzo su mi zatražile izun da joj daju moj broj i objasnile da je nedavno izgubila sina Alena (19) koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 22.10., te kako je preslušala moja predavanja i sada želi da razgovaramo.Sjećam se da sam se pitala o njenom stanju kada sam prvi put pročitala ovu vijest .
Naravno, izun su odmah dobile, a ja sam već počela psihičku pripremu za taj razgovor jer sam očekivala sa druge strane očajnu majku koja ima nebrojeno puno pitanja vezano za ono što je preslušala u obrađenoj temi :”Veza sa našim voljenima se ne prekida preseljenjem”
Uskoro je uslijedio poziv koji nikada neću zaboraviti .
Umjesto nepovezanog govora, javio se divan glas, tako smiren i spokojan da sam ostala bez teksta. Nije se žalila već zahvaljivala na Allahovoj odredbi i što je mene poslao u datom trenutku da kažem sve ono što ju je mučilo i odgovore na pitanja koja su je opterećavala.
Kazala je da je prepoznala iste uzdahe tokom mog govora, koje ona zna ispustit i prepoznala ista osjećanja.
Nisam imala potrebe da je tješim, niti je ostalo mnogo toga da kažem na sve ono što je ona pričala….Toliko zadovoljstvo Allahovom odredbom, takva snaga, sabur i pribranost , ostavilo me bez riječi . Nisu to prazne riječi iza kojih ne osjetiš iskrenost već riječi koje su tako jasne i toliko iskrene da mi nije preostalo ništa drugo nego da joj pozavidim na onome čime je Allah opskrbio i da Mu se zhvalim što nas je spojio.
Ispričala mi je o događaju u kojem je njen mezimac, skoro na pragu kuće došao na mjesto svog kadera, o stanju u njihovoj porodici prije i poslije tog ispita iz čega sam zaključila da je njen sin rahmetullahi alejhi kao i naš Omar rahmetullahi alejhi, i svi primjeri u ovih pet mjeseci, na samom odlasku ostavio najljepši poklon … Ostavio je veliki hajr, a to je uputa, učvršćivanje veze sa Allahom i popravljanje odnosa prema dunjaluku i ahiretu.
Od tog dana dovim da je Allah učvrsti, da upotpuni svoj iman i baš večeras me obradova divna vijest da je naša sestra stavila svoju krunu i okrenula još čišću stranicu svog života.
Njeni utisci su divni , posebni, kao da je ponovo rođena….
Njen voljeni Alen, baš kao i naš Omar, svojoj majci, na rastanku ostavio krunu koju je ona danas uzela i stavila na svoju glavu.
Blago onima koji iz iskušenja izvuku pouku i izađu kao pobjednici, a teško onima koji se ogluše na opomene zaboravljajući da je iznad njih Onaj koji svime upravlja i svemu daje rok određeni.
Smrt je uistinu najbolji vaiz i most na čijem se kraju nalazi pobjeda ili gubitak.
Naša sestra Džemsija je ona koja druge tješi i poziva na sabur, ona koja traži način kako da se približi što više Allahu, nadoknadi propušteno vrijeme i ojača vezu sa svojim dječakom čineći hajrove i bježeći od svakog oblika nezadovoljstva.
Onaj ko je zadovoljan Allahom,može se nadati Allahovom zadovoljstvu,a ja svjedočim da je ova žena primjer istinskog zadovoljstva Allahovom odredbom i strpljivosti kakva se rijetko viđa u današnjem vaktu.
Molim Allaha da je zjedno sa njenom porodicom , njenim voljenim sinom i svima koji su joj dragi sastavi u Firdewsu.

Nadja Dizdarevic (page)