SENAD ŠANTIĆ NAKON ŠTO JE ODVEO RADNIKE U ANTALIJU, A SADA IM UDIJELIO 50% UKUPNOG PROFITA KOMPANIJE

Visits: 1126 Today: 1

Mostarac Senad Šantić, ovog je ljeta sve uposlenike svoje tvrtke ZenDev počastio osmodnevnim plaćenim godišnjim odmorom u Turskoj, a sada je odlučio nagraditi svoje zaposlenike tako što će im udijeliti 50 posto ukupnog profita kompanije.

Odluku je donio sa svojim dugogodišnjim prijateljem i partnerom Nikolom Mirkovićem.

Prije pet godina Šantić se vratio u Bosnu i Hercegovinu iz Švedske, i sa prijateljem Mirkovićem osnovao IT kompaniju ZenDev. Danas zapošljavaju više od 60 mladih ljudi u Bosni i Hercegovini.

Kao razlog za podjelu profita s radnicima, Šantić navodi da je briga o radnicima osnovna misija kompanije. Ako su radnici zadovoljni, nema brige o uspjehu biznisa.

“Kada smo osnivali ZenDev, Nikola i ja smo željeli da unaprijedimo kvalitetu života u regiji. Bez naših zaposlenih i njihovog truda ZenDev ne bi bio ono što danas jeste. Na ovaj način, želimo našim radnicima vratiti uslugu za sve ono što su oni učinili za nas. Naš cilj je stvaranje kulture u kojoj će se svaki radnik osjećati odgovornim za uspjeh kompanije, te da ih za to proporcionalno nagradimo”, rekao je Šantić.

Ova uspješna IT kompanija posluje s klijentima iz Švedske, Švicarske, Norveške i Amerike, a ove godine slave svoj 5. rođendan.

Osim rada za svjetske klijente, ZenDev razvija i vlastite proizvode od kojih ističu AvidNote – online software za praćenje bilješki i lakše surađivanje na dokumentu, koju koriste i preporučuju renomirani američki fakulteti: Harvard, Oxford, Princeton i Stanford.Ratne 1993, kao šestogodišnji dječak, Senad Šantić (32) napustio je rodni Mostar sa porodicom – majkom, ocem i bratom. Novi “dom” pronašli su u Švedskoj. Zapravo, na početku su bili bez stalnog smještaja, put ih je vodio od kampa do kampa, živjeli su od humanitarne pomoći, dok se, nakon određenog vremena nisu nastanili u Göteborgu.

Druga klima, drugi jezik, a i neki drugi ljudi…, na sve to se trebalo navići i započeti život ispočetka.

Senad je, priča nam, kao dječak bio povučen, prva dva razreda osnovne škole jedva da je znao na švedskom sklopiti rečenicu, zapravo toliko je, dodaje kroz smijeh, bio “smotan” da je njegova mama bila zabrinuta “kako će sam koračati kroz život”.

Senad je direktor kompanije za informacione tehnologije ZenDev, koja nudi usluge izrade web i mobilnih aplikacija, a za Faktor je ispričao kroz šta je sve morao proći da bi ostvario svoj san.

– Zapravo, moja želja je bila da budem uspješni košarkaš, ali kada sam shvatio da od te priče nema ništa, okrenuo sam se svojoj drugoj ljubavi – informatici. Prve web stranice počeo sam praviti sa 12 ili 13 godina, i naravno, bile su na temu košarke. Nakon srednje škole, prirodno je bilo da studiram informatiku, i učio sam onoliko koliko sam morao da završim – položim ispite jer sam uporedo sa studiranjem radio web stranice. Moja ambicija nikada nije bila da se zaposlim u neku veliku švedsku industriju, iako su nas na fakultetu pripremali upravo za to – da idemo u Volvo ili u Ericson. U te industrije gdje ima najviše posla. Ali meni nije imalo šarma u tome da ja budem jedan od 20.000 radnika u firmi. Htio sam da budem tamo gdje imam više slobode, mogućnosti i prostora za kreativnost – kaže Šantić prenosi crna-hronika