Savjet za one koji se neodgovorno odnose prema obavljanju namaskih sunneta!

Visits: 18105 Today: 2

Savjet za one koji se neodgovorno odnose prema obavljanju namaskih sunneta!
Nažalost, imamo prilike vidjeti, da, uglavnom naša lijepa omladina, kad je u pitanju obavljanje namaza, posebno u džematu, dakle ono što je vidljivo svima nama, čine određene propuste, po pitanju namaskih sunneta.

 • Zna se desiti, da se pred džamijom “razveže” priča haman do samog ezana ili njegovog kraja. I nakon priče, vidiš pojedince, odoše tek da abdeste, tako da ne obave sunnete prije farza, (podne, ikinidija, jacija).
 • Nakon obavljenog farza, pojedinci, čak ni zikr propisani na obave, odmah žureći, napuštaju džamiju a onda, pred džamijom pričaju ili odu na kahvu, tako da ni u ovom slučaju namaski sunnet se ne obavi, (podne, akšam, jacija).
 • Često čujemo, kako će neki klanjati sunnete kod kuće! Daj Bože, onda bi uradili dva sunneta, međutim, lično sam se uvjerio, dosta puta, da od klanjanja sunneta kući, nema ništa. završi se uglavnom na kahvi negdje.
  Zbog čega ovo navodim? Nisam, da nekoga kritikujem, nego da svi izvućemo jednu veliku pouku.
  Ovako! Svi znamo, da prvo za šta ćemo biti pitani na Sudnjem danu, jeste namaz. Ako on bude dobar, nadamo se kroz Allahovu milost, da će biti dobra i ostala djela. Međutim, u hadisima je došlo, ako nam farz namazi budu krnjavi, to jest, ne budemo li ih upotpunjavali kroz ruknove, vadžibe i ostalo, isti nedostatci, moći će, nadomjestiti se nafilama (sunnetima).
  Pa ako ne budeš imao sunneta, čime ćeš svoj farz nadopuniti i upotpuniti na Sudnjem danu!
  Ovo važi i za obavljanje namaza u kući. Svakako, razumijemo one koji žure na posao, u školu i sl., ali bez razloga ne klanjati sunnete, je neodgovorno!
  Budimo oprezni i sa ljubavlju obavljamo komplet namaz!
  Saudin Cokoja