REISU-L-ULEMA NAKON IZJAVE KLJUIĆA: TO JE ZA SVAKU OSUDU, ISLAMOFOBIJA U BIH JE VEĆA NEGO U EVROPSKIM ZEMLJAMA

Visits: 1000 Today: 2

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović reagirao je na izjavu Stjepana Kljujića, koji je prilikom gostovanja na Face TV-u govorio o nespojivosti obavljanja funkcije ministrice za odgoj i obrazovanje sa nošenjem mahrame (hidžaba).

– Ovo što je izašlo na vidjelo sa Stjepanom Kljuićem je za svaku osudu ali nije ništa novo. To muslimani, koji nisu na političkim pozicijama, svakodnevno doživljavaju.

Islamofobija je u BiH možda i veća, nego u evropskim zemljama. Muslimanima se svakodnevno negira njihovo ustavno pravo na slobodu vjere i njeno upražnjavanje u javnom prostoru. Mediji snose veliku odgovornost za to. Kada se to događa voditelji bi trebali odmah prekinuti emisiju i dati do znanja da to ne može proći. Ovako su samo suučesnici, jer toleriraju to što islamofobi rade – rekao je reis Kavazović za Radio Sarajevo.

Podsjećamo, Kljujić je rekao sljedeće: “Ja kada vidim onu ministricu obrazovanja u KS – zaobrađenu. Šta ona misli, šta misle ovo malo inovjeraca djece kad je vide?

Urednik emisije i vlasnik Face-a Senad Hadžifejzović je na to rekao “kako je to njeno pravo”, ali je Kljujić samo odmahnuo rukom.