Rasplakati roditelja je neposlušnost Allahu i veliki grijeh

Visits: 416 Today: 1

Neposlušnost prema roditeljima donosi brojne neugodnosti i na ovom i na budućem svijetu. Zna se da drugi grijesi mogu biti odgođeni za onaj svijet, ali neposlušnost prema roditeljima bit će sankcionirana već na ovom svijetu. Zbog toga pažnju treba ukazati svojim roditeljima, a posebno majci.

Prenosi se od Ebu Bekrete, radijallahu anhu, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao ashabe: ”Hoćete li da vas obavjestim o najvećim grijesima?”, i to je ponovio tri puta. Rekli smo: ”Svakako, Allahov Poslaniče.” Rekao je: ”Širk (pripisivanje Allahu druga) i neposlušnost roditeljima.” Bio je naslonjen, zatim se ispravio sjedeći i reče: ”I lažan govor i lažno svjedočenje.” Ponavljao je toliko ovo posljednje, da smo rekli: ”Da hoće ušutjeti.” (Buhari i Muslim)

Treba naći načina da se roditelji zadovolje i usreće. Nekada je za to potrebno veoma malo truda, napora i materijalnih sredstava.

Opasno je da roditelji proliju suze zbog nas i našeg ponašanja. Na sve načine to moramo izbjegavati, jer Abdullah b. Omer, radijallahu anhu, upozorava: ”Suze roditelja se ubrajaju u neposlušnost i u velike grijehe!” (Buhari u „Edebu-l-Mufredu“)

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić