RAMIĆ DIREKTAN U NSRS: NE POSTOJI SRPSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Visits: 517 Today: 2

Zastupnik u Skupštini RS Edin Ramić iznio je niz činjenica kako je ova Odluka pogrešna i između ostalog kazao kako nema srpskog člana Predsjedništva BiH.

Mi ne podržavamo Veto po pitanju zaštite entitetskog interesa, koje je pred ovom sjednicom. S druge strane mi konstantno kada je u pitanju zaštita vitalnog nacionalnog interesa dobijemo materijal u kojem vi koristite potpuno neustavne nazive poput naziva srpskog člana Predsjedništva BiH. Mi to negiramo i kažemo nema srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i mehanizam i zaštita vitalnog nacionalnog entiteta, nego člana Predsjedništva koji se bira sa teritorija entiteta Republika Srpska i da je pritome Srbin. Može biti i pripadnik srpkog naroda iz reda Srpskog naroda, ali nikako srpski jer bi to značilo da vas ili nekoga drugog ko se izjašnjava drugačije on ne može predstavljati. S druge strane u Ustavu BiH u sličnim pitanjima zaštite entiteskih interesa ako se radi o članovima Predsjedništva iz Federacije imate tamo članove Predsjedništva koji su tamo navedeni članovi Predsjedništva iz bošnjačkog ili hrvatskog naroda – kazao je zastupnik Ramić.
Narodna skupština Republike Srpske odbacuje njemačku intervencionističku politiku i rezoluciju njemačkog Bundestaga, te da Njemačka kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da dosljedno primjenjuje ovaj sporazum.

S druge strane ovog mehanizma i zaštite potpuna zloupotreba i on nanosi štetu ovom entitetu, ali i međunarodnom ugledu BiH i on kao takav se nije trebao nači na sjednici Skupštine. Mi ukolimo smo htjeli raspravljati o rezoluciji koji je usvojio bundestag mi smo trebali raspravljati kada je ta rezolucija nastala ili ukoliko se Narodna skupština ne slaže sa politikom zemlje ili na dodatno pitanje koje je različito, onda smo svaki put trebali ovdje imati posebne sjednice i raspravljati po tom pitanju – kazao je Ramić.

Video pogledajte OVDJE.

hayat.ba