PROMRZLI MIGRANTI DANE PROVODE NA OTVORENOM: NEMA POMAKA U RADOVIMA NA POPRAVCI KAMPA

Visits: 37 Today: 2

S obzirom na to da su bez krova nad glavom, promrzli žive u nadi da će uskoro dobiti smještaj.
Iako su vlasti ranije najavile da će se raditi na adaptaciji i popravci kampa Lipa u kojem bi trebalo biti smješteno oko 900 migranata, ti radovi sporo teku i i nikakav veći pomak nije napravljen.

Foto: Federalna.ba

U narednim danima se najavljuju minusi i snijeg, a smještaja za nekoliko stotina migranata i dalje nema.

S druge strane, migranti noći i dane provode na otvorenom suočavajući se sa lošim vremenskim uslovima koje je danas pogoršao snijeg.

Mnogi od njih su promrzli usljed nemogućnosti da se zgriju u zatvorenim prostorima, ali i neadekvatne odjeće koja većini nije dostupna. Osim toga, u nekoliko navrata su zabilježeni i oni koji su prinuđeni kupati se vani na temperaturama koje su u nekim trenucima bile izuzetno niske.

Foto: Federalna.ba

Do prije neki dan su bojkotovali i hranu ne želeći je prihvatiti od Crvenog križa USK-a koji se trude svakodnevno praviti obroke za sve njih koji se nalaze na području kampa Lipa.

Foto: Federalna.ba

I danas su predstavnici Crvenog križa na terenu, dijele hranu i nastoje pomoći migrantima koliko su u mogućnosti da im barem na trenutke olakšaju ovu naizgled bezizlaznu situaciju, dok policija osigurava kamp i brine za sigurnost.

Prema fotografijama sa terena, snijeg i dalje pada u Bihaću i zabijelio je područje oko kampa Lipa. Svi migranti su napolju, smrznuti i gladni čekaju u redu za hranu te se nadaju da će u što skorije vrijeme dobiti krov nad glavom.

Foto: Federalna.ba

Oni su izloženi ovim uslovima od kraja decembra prošle godine nakon što su vraćeni tokom premještanja u kasarnu Bradina nadomak Konjica prenosi hayat