Pročitajte: Tvoja majka, tvoj put do Dženneta!

Visits: 884 Today: 2

Koliko svi žudimo i sanjamo o Džennetu, o mjestu gdje nikad neće biti tuge, boli, nepravde, smrti, rastanka, gdje je insan vječno, bez prestanka sretan, nasmijan, ima sve što poželi i više od toga, jer tamo je ono što nam na um ne može pasti, ono što oko nije vidjelo ni ono što uho nije čulo. Koliko se trudimo da dobijemo svoju kartu za Džennet? Koliko ulažemo u svoj Ahiret? Čuvaj svoj Ahiret i brini se mnogo o njemu. Najlakši način kako da ga zaradiš jesu tvoji roditelji, prvenstveno tvoja majka. Uvijek moraš imati na pameti da prvo ide, tvoja majka, tvoja majka, tvoja majka, pa tek onda tvoj babo. Ne umanjuje se ovim vrijednost tvoga babe, samo jednostavno ne smiješ nikada zaboraviti ko te je nosio devet mjeseci ispod srca. Ko je na svaki tvoj udarac ili okretanje u stomaku reagovao, ko te mazio rukom i tepao ti dok se još nisi ni rodio. Ko te prvi ugledao, ko te prvi primio u naručje, ko te prvi poljubio kada si Njegovom odredbom došao na dunjaluk. Tvoja majka, čovječe!

Ko te dojio, ko te uspavljivao, ko te ninao, ko te nosao, ko je nad tobom bdio stalno i ko cijeli život brine o tebi, majka brate dragi. Ko je s nestrpljenjem očekivao tvoje prve riječi, ko te učio da hodaš, ko te pokriva u snu, ko ti ljubi čelo, ko te pazi kada dobiješ temperaturu, pa po svu noć i ne spava, to može samo majka. Ko te hranio, prvo tebe, pa onda sebe, bitnije je da si ti sit, a ona kad vidi da si ti sit, odmah je i ona. Ko ti je tepao i ko ti uvijek tepa. U čijem srcu se prvo oprosti ono što uradiš, pa u njenom dragi moj insanu. Tvoja majka ti je najbolji prijatelj, nemoj tražiti drugog prijatelja, ako ti je majka živa. Nemoj se ljutiti na nju, znaj, sve što ti ona kaže da je iskreno i iz srca, da ti ona uvijek želi dobro, mada se tebi to možda i ne čini uvijek takvim. Ali takav je insan, šejtan čini svoje, dunjaluk je prevrtljiv, ali njena ljubav se nikad ne može promijeniti i ne zaboravi da je uvijek moraš slušati, ona uvijek mora biti upravu. Ako nekad uistinu misliš da je pogriješila, na lijep način joj ukaži na to. Ne zaboravi brate koliko se majka samo brinula dok si išao u osnovnu školu, pa ko je najčešće išao na sastanke u školu, ko je najčešće radio zadaću s tobom. Ko se brinuo da ne kreneš krivim putem kada si krenuo u srednju školu, ko svake sekunde misli o svom najvoljenijem. Nemoj sebi nikad dozvoliti da kad digneš svoje ruke i Allahu doviš, da u dovi svoju majku zaboraviš. To je neoprostivo, jer ti nisi brate moj ništa, ali ništa dao da bi nju imao, a ona bi i život svoj dala da bi tebe u naručju svom mirisala, dozvolom Milostivoga.

Tvoja majka je ODLOMAK DŽENNETA, koji boravi u tvojoj kući.

Nemoj biti nemaran, ona ti je najlakši put do Dženneta. Iznenadi je poljupcem, zagrljajem, pismom, čestitkom, ružom, knjigom s posvetom, onda kad to najmanje očekuje. Napiši joj pismo i pošalji ga na kućnu adresu, koliko god ti to smiješno izgledalo, njoj će biti veliko, napiši joj sve što osjećaš za nju i koliko si joj zahvalan. Obradovat će se, i čuvat će dok je živa to pismo. Možda obezbijediš sebi mjesto u Džennetu. Obraduj je, ona to zaslužuje! Priredi svojoj voljenoj neko iznenađenje, potrudi se, ne zaboravi da je u njenom zadovoljstvu, Allahovo zadovoljstvo. O čovječe, moraš znati da je velika blagodat imati roditelje, majku i oca, a ujedno i jedno veliko iskušenje. Jer bit ćeš pitan kako si se ponašao prema njima, šta si im uskratio, šta im nisi pomogao, koliko si ih puta rasplakao, uvrijedio, odgovorio im. Nemoj sebi dozvoliti da Allah bude nezadovoljan. Najlakše ti je majku obradovati, ona se obraduje čim te vidi, jer ti si radost njenog oka, pa i kad te čuje. Priđi joj, poljubi je, vidjet ćeš koliko će se obradovati, cijeli dan će biti poput leptirice, lepršat će po kući. Nekad se potrudi, pa joj operi suđe, spremi ručak, pa makar i supu, to će njoj biti veliko, baci smeće, pobriši prašinu, usisaj, jer ona to svaki dan radi. Neće ti ništa biti ako je jedan dan zamijeniš ili joj makar malo olakšaš, samo se sjeti Dženneta, ma odmah ćeš trčećim korakom otići da joj pomogneš. Pa zamoli je nekad da dođe u tvoju sobu, pa je izmasiraj, pričaj joj koliko je voliš, pričaj joj koliko ti je bitna i koliko si joj zahvalan za sve što je uradila za tebe. Jer brate koliko god da živiš, nikad joj se nećeš moći odužiti za ono što je ona tebi dala. Isto moraš znati da kako se ti budeš ponašao prema svojim roditeljima, tako će se i tvoja djeca ponašati prema tebi. Vidjela sam par puta neke insane koji ne znaju pristupiti svojim majkama, koji su daleko od toplih riječi, pa čak i vrijeđaju majku: „Šta ti znaš, eto ti mi reci, haj bona ušuti…“

Ne znam, nije zbog toga što sam odrasla bez majke, ali nekako meni kad sam čula te riječi se cijeli svijet srušio, još mi je gore bilo kad sam vidjela pogled od te majke. Ti, koji čitaš ovaj tekst, možda je i tebe nekad šejtan obuzeo i diktirao ti šta da govoriš. Ali nemoj sebi to dozvoljavati, samo se sjeti da majka već sutra može preseliti na bolji svijet. Djeluj danas, jer sutra može biti kasno. A kada majku izgubiš, niko i ništa ti to neće moći nadoknaditi, pa ni tvoje sopstveno dijete. To su različite ljubavi, pa voli svoju majku dok je još imaš i ponašaj se prema njoj kao prema kraljici, jer ona i jeste tvoja kraljica. Hajde molim te, sad, kada pročitaš ovaj tekst, otiđi do nje, zagrli je i reci joj da je voliš najviše na svijetu, reci joj da je ona tvoje sve i da si presretan što je imaš. Možda sutra nećeš imati šansu za to, pa će ti biti krivo. Jedan dječak je gledao u tužnu majku sa suzama u očima i rekao joj: “Ti si najljepša druga žena na svijetu.”

Ona ga pogleda i upita: “A ko je prva?”

“Isto ti, samo kad se smiješ.” – odgovori dječak.

I znaj brate, sutra kad se oženiš, ma koliko god ti volio svoju hanumu, koliko god ti bilo lijepo s njom, majka je opet na prvom mjestu, niko to mjesto nikad ne smije zauzeti, ni tvoja supruga, ni tvoja kćerka. Plakao je jedan čovjek na dženazi svoje majke, pa su ga upitali: „Zašto plačeš?“

Odgovorio je: „Kako da ne plačem kad su mi se upravo zatvorila jedna džennetska vrata.“

Neka ti ovo bude podsjetnik, znaj da su ti ova vrata Dženneta uvijek otvorena i da najbrže možeš ući na njih, ako iskoristiš to što imaš pored sebe. Ne zaboravi da ti je to blagodat, ali i veliko iskušenje, dobri insanu. Ljudi danas uživaju mnogobrojne blagodati koje im je podario Allah dž.š. Međutim, mnogi od njih se neprimjerno ponašaju prema tim blagodatima, umanjujući njihovu vrijednost i značaj, ne zahvaljujući na njima Onome ko je toga dostojan i zaslužan. Ne koristi oštar govor s majkom, sjeti se da te ona naučila govoriti.

Požuri čovječe, požuri, razmisli o ovim Božijim riječima, zar možeš na ovo ostati ravnodušan: “Čovjeka smo zadužili da roditeljima svojim čini dobro, majka njegova s mukom ga nosi i u mukama ga rađa.” (El-Ahkaf, 15.)

M.M.

Akos.bA