Pročitajte ovu zanimljivu priču koju krije džamija iz Bihaća

Visits: 780 Today: 4

Džemat Jezero nalazi se na grmuško-srbljanskom platou i može pohvaliti sa veoma dugom tradicijom postojanja. Prvi put se spominje još u vremenu vladavine Osmanskog carstva, odmah po osvojenju Bihaća, a 1677. godine sagrađena je džamija i mekteb, odmah uz jezero.

Prema pisanim tragovima iz 1895. godine, džemat Jezero je imao jednu džamiju. Bila je to drvena džamija i bila je u funkciji sve do 1940. godine kada je završena izgradnja nove, kamenom zidane džamije. I, bila je takva do juna 1992. godine.

U agresiji na našu domovinu, srušena je stara džamija i infrastruktura džemata, a narod je bio primoran napustiti svoje domove.

“14.6.1992. god. nedjelja oko 12:00 pogođena munara iz prvog projektila RB M-57 na kojoj se nalazilo neprijateljsko snajpersko gnijezdo, a zatim je drugim projektilom pogođena vidna rupa na zidu džamije, nakon čega su četnici, prilikom povlačenja zapalili džamiju.”

Džamija je obnovljena i otvorena 2009. god., te pretvorena u Centralno šehidsko obilježje sa imenima i prezimenima, godinom rođenja, godinom pogibije, te mjestom porijekla za 371 šehida, te 12 civilnih žrtava rata. Pored nove džamije i Centralnog šehidskog obilježja, izgrađeno je i šehidsko obilježje za šehide džemata Jezero.

“Rupa” na zidu džamije je uređena, tako da ima zadatak da svjedoči i podsjeća na prošla vremena, a isto tako i opominje buduće generacije.

Foto: Armin Medin

Izvor:
Cazin.net