Pročitajte i primijenite u svakodnevnom životu: 10 zlatnih savjeta za oženjene muškarce

Visits: 1218 Today: 1

Kada se sin Imama Ahmeda ženio, njegov otac mu je uputio 10 savjeta uz obećanje da će postići zadovoljstvo, sreću i bračnu harmoniju ukoliko se bude pridržavao istih:
1 i 2. Žene vole pažnju i vole da im se jasno i otvoreno izrazi ljubav, stoga, nemoj biti škrt na riječima prema svojoj supruzi kako se ne bi stvorila praznina i barijera u vašem braku koja će rezultirati smanjenjem ljubavi.
3. Žene mrze žestoke i grube muškarce, a potčinjavaju muškarce koji su blagi i slabi. Zato, ove osobine koristi na odgovarajuči način, tj. pronađi sredinu.
4. Žene od svojih muževa očekuju isto ono što muž očekuje od njih: lijepu riječ, lijep izgled, čistoću i lijep miris. Stoga, uvijek budi u takvom stanju.
5. Doista je kuća kraljevstvo žene. Ona se u njoj osjeća kao kraljica. Čuvaj se da ne narušiš njeno kraljevstvo i nemoj sebi dozvoliti da je skineš sa njenog prijestolja, jer će te to odvesti u neprijateljstvo i narušiti će vaš bračni život.
6. Žena voli da pridobije svoga muža, međutim, ne želi izgubiti svoju porodicu. Čuvaj se da ne staviš sebe na istu vagu sa njenom porodicom, odnosno, da žena mora birati između tebe i tvoje porodice. Čak i ako se desi da izabere tebe, ona će ostati u tjeskobi koja će se pretvoriti u mržnju prema tebi u svakodnevnom životu.
7. Ne zaboravi sine moj, da je žena stvorena od krivog rebra, a to je tajna njene ljepote i privlačnosti. I to nije njena mahana, već njen uskras. Nemoj da to zloupotrebljavaš i da je slomiš pokušavajući da je izvedeš iz njene prirode. Podnosi tu krivinu i popravljaj je, ali ne idi u krajnost pokušavajući je ispraviti.

8. Zaista su žene po prirodi nezahvalne, odnosno negiraju dobročinstvo muža. Kada bi cijeli život bio dobar prema njoj i jednom nešto krivo uradio, ona će reći: “Od tebe nikada dobra nisam vidjela”. Nemoj da te ovo njeno ponašanje navede da je zamrziš, jer je ovo samo jedna od njenih loših osobina u moru pozitivnih.
9. Žene prolaze kroz stanje tjelesne i psihičke napetosti. I u tom stanju ih je Allah dž.š. oslobodio od obaveze klanjanja namaza i posta. Pa ako joj je Allah dž.š. dao olakšice u tom periodu, i ti razumi njeno ponašanje i pređi preko njenih grešaka i lošeg ponašanja prema tebi.
10. Žena je poput zarobljenice u tvojoj kući, zato, prelazi preko njenih slabosti i ona će ti biti najljepši užitak.
Za Akos.ba pripremila: Alma Kazić