PRINCEZO MALENA, OPROSTI NAM: FOTOGRAFIJA DJEVOJČICE KOJA SPAVA NA MOKROJ LIVADI TJERA NA SUZE

Visits: 336 Today: 2

Fotografija djevojčice migranta koja spava na ruksaku, na mokroj livadi, umorna od pješačenja ka Graničnom prelazu Izačić obišla je regiju.

– Ne mogu danima da se nasmijem iz srca. Nikome osim svome djetetu. Paralizovana mi duša i srce. Mogu samo držati svoje čedo u rukama i biti srećna što je živ i zdrav. On ima topli dom. Topli krevet. Hranu. Zdravlje. Igračke. Ima naše čedo i prijatelje u vrtiću. A mi imamo beskrajnu sreću što imamo njega. I što smo u toplom domu. Što imamo krevet. Hranu. Zdravlje… Usijane glave. Zlotvori. Neljudi. Monstrumi. Nisu dozvolili da ona večeras spava u toplom domu, krevetu, da jede toplu hranu i da se igra sa vršnjacima. Imaš ti princezo malena, više srca i hrabrosti od cijelog svijeta! Oprosti nam… – napisala je Lejla Kraljević ispod fotografije koja je napravila reporterka N1 Snežana Mitrović.

– Na fotografiji je mala migrantkinja fotografisana negdje u okolini Bihaća kako spava na mokroj livadi, čekajući umjesto princa neki humaniji svijet da joj nađe smještaj, da može da legne u topao krevet, da se ugrije, da ide u školu. Odmara od pređenih hiljada kilometara na kojima je odrasla, uz isto toliko poniženja uz put. Prolazeći pokraj gradova u kojima njene vršnjakinje imaju svu pažnju svijeta. U gradove ih ne puštaju… – napisao je Aleksandar Trifunović.

Ovo su samo neki od komentara na fotografiju koja je obišla regiju i potresla mnoge ljude.Podsjećanja radi, grupa migranata s porodicama, među kojima je mnogo djece, juče su iz prihvatilišta Sedra pješke krenuli ka graničnom prelazu Izačić, granici između Hrvatske i BiH.Blizu pelaza su penoćili, a hranu vodu i toplu odjeću donijeli su im mještani. Oni su i danas blizu graničnog prelaza u nadi da će hrvatska policija pustti ih da pređu u Evropsku uniju i nastave put ka zapadu.

(Hayat/Foto: Snežana Mitrović)