‘PRIJE PORODA ME NIKO NIJE UPOZORIO NA OVO, A MOŽDA I BOLJE DA NIJE’

Visits: 665 Today: 2

‘PRIJE PORODA ME NIKO NIJE UPOZORIO NA OVO, A MOŽDA I BOLJE DA NIJE’

Mama je ispričala kakvo je bilo njeno iskustvo carskog reza i upozorila na drhtavicu koju je iskusila tijekom oba poroda. Imate li vi sličnih iskustava? Ili ste nekad ranije čuli da je netko imao ovakvo iskustvo?

“Bila sam spremna na porod. Pročitala sam brojne knjige. Išla na satove, a i prijateljice su sa mnom podijelile neke prilično detaljne opise velikog dana – ali ipak, nisu mi rekle baš sve, piše POPSUGAR.

Kad sam krenula na carski rez osjećala sam se sigurno i bila sam u iščekivanju. Znala sam što ta procedura podrazumijeva i koliko će dugo trajati. Znala sam kada će i gdje odvesti dijete nakon poroda pa sam suprugu objasnila kad će ga moći vidjeti. Ali kad je stigao moj sin – stiglo je još nešto; drhtavica. Nitko me na to nije upozorio. I to nije bila tek slaba drhtavica, već toliko snažna i nekontrolirana da sam vjerojatno izgledala kao da imam napadaj.

Iskreno, ne sjećam se mnogo toga što se tada događalo – jer me endorfin vjerojatno toliko snažno udarao da mi se pola sjećanja izbrisalo. Ali, sjećam se da sam imala problema s izgovaranjem cijele i suvisle rečenice jer su mi zubi nevvjerojatno ubrzano i snažno drhtali. Cijela je ta ‘epizoda’ trajala otprilike sat vremena i, kao što sam rekla, ne sjećam se što se točno događalo, osim činjenice da se dogodilo i kad sam rodila drugog sina.

Prije drugog poroda bila sam spremna na sve. Barem sam tako mislila

Ovoga sam se puta unaprijed pripremila na drhtavicu i prije nego sam uopće ušla u operacijsku dvoranu. No, moje je tijelo isplaniralo nešto sasvim drugo.

Nakon što sam primila spinalnu i tako ležala na krevetu, počela sam osjećati hladnoću – i to pravu, polarnu hladnoću. Upitala sam medicinske sestre i ostalo osoblje koje je tada bilo u sobi mogu li povisiti temperaturu u sobi, no u tom mi je trenutku suprug rekao da je soba već zaista dosta topla – on se preznojavao. I prije nego sam uspjela izgovoriti bilo što drugo, počela je drhtavica, a ovoga je puta bila još gora i još nekontroliranija. Je li se ovdje radilo o živčanoj reakciji (jer, nekad je možda gore unaprijed znati što te čeka) ili o nuspojavi na lijekove protiv bolova koje sam primila, nikad neću saznati. Ali, zahvaljujući prekrasnom anesteziologu, moj je gornji dio tijela cijelo vrijeme bio prekriven toplom dekom, zbog koje mi je bilo barem malo udobnije i toplije tijekom zahvata. A zatim je moj drugi sin odjednom bio u mojim rukama, pa mi je drhtavica bila zadnja stvar na pameti.

Ali, shvatite ovo kao upozorenje. Drhtavica je stvarna – i sasvim normalna. To je prirodan način na koji se naše tijelo oporavlja (ili u mom slučaju priprema) od poroda i nije nešto oko čega biste trebale previše brinuti – osim u slučaju da uz drhtavicu dođe i povišena temperatura…

Jeste li vi imale ovakvih iskustava?”

(Hayat/Foto: POPSUGAR)

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!