PRIČA O MLADI KOJA JE POGINULA U NESREĆI NA DAN VJENČANJA – SA ŠEHADETOM NA USNAMA

Visits: 588 Today: 1

Nevjesta, njene tri sestre i brat su 28. marta 2013. godine poginuli u tragičnoj saobraćajnoj nesreći u Saudijskoj Arabiji, blizu mjesta Hafru-l-Batin. Nekoliko je svjedoka posvjedočilo da su tri žene i vozač imali ispružen kažiprst, potvrđujući šehadet. S mobilnog telefona jedne od žena se je čulo melodično učenje Kur’ana. Takođe, potvrđeno je da su sve žene u svojim torbicama nosile i po primjerak Kur’ana.

Policijski službenik je te navode potvrdio, rekavši da je i on lično čuo kako neke od žrtava s posljednjim dahom zbore riječi šehadeta.

Nevjestin brat je prije polaska na tragični put, objavio na internetu sliku kabura podsjećajući ljude da se pripremaju za odlazak na drugi svijet. Imam u njihovoj lokalnoj džamiji je o njima rekao da su tokom života bili pobožna familija.

Pouka: Na dan vjenčanja, umjesto da se raduju trenucima provedenim s svojim najdražima, ova se je porodica vratila svom Gospodaru. I koliko je samo ljudi nenadano napustilo ovaj svijet, ostavivši za sobom neispunjene planove i nedosanjane želje?

To svakako ne znači da se treba predati očaju, već je potrebno u životu uskladiti prioritete. Potrebno se je pripremati za ahiret, koristeći dunjaluk samo kao sredstvo. Niko nema garanciju dokad će boraviti na ovom svijetu, pa je stoga potrebno svaki dan nastojati iskoristiti koliko god možemo.

Takođe, ovo je podsjetnik o tome kako su sve naše dunjalučke brige sitne, u usporedbi s danom povratka ka Allahu. Jer ma koliko radili na ovom svijetu, iznova ćemo se suočavati s novim problemima, obavezama, brigama. Pa i kad insan preseli na ahiret, opet će mu ostati brojne neispunjene dunjalučke obaveze i problemi. Odlaskom s ovog svijeta, sve te brige prestaju, i ostaje samo jedna (a od koje zavisi čovjekova vječnost): kako položiti račun pred Allahom čista obraza?

Naše neobavljene dunjalučke poslove može neko drugi nadoknaditi, ali zapitajmo se šta smo sebi pripremili na ahiretu?

minber.ba