PREVARENA TUZLANKA ZA CH: “UZELI SU OD MENE 800KM, PA ME OSTAVILI BEZ NOVCA NA HLADNOĆI I MINUSU”

Visits: 261 Today: 1

Muškarac iz Slavonskog Broda koji se predstavljao kao Jure zaradio je novac na tuđoj nesreći.

Žena iz Tuzle (55) platila 400 eura muškarcu iz Slavonskog Broda koji joj je obećao posao i papire da bi je odvezao do Salzburga te je ostavio tu u kasnim noćnim satima.

Bez novaca, i znanja jezika u Salzburgu je čekala pomoć 24 sata na velikom minusu.

O cijelom slučaju provodorila je prevarena Tuzlanka za naš portal (identitet poznat redakciji portala) i u detalje ispričala neugodno iskustvo koje ne bi poželjela nikome. Obećano joj je da će imati platu od 1.300 eura za posao njegovateljice starije ženske osobe. Zadatak, čuvanje bake, 24-satna briga o njoj u stanu u kojom je živjela. Zvučalo je primamljivo. 1.300 eura!

“Kontaktirala sam agenciju za rad u Njemačkoj. Javio mi se Dž. P. koji mi je našao stariju osobu, gospođu koju sam trebala čuvati, i paziti se o njoj. Nazvao me je u petak 27.11. u večernjim satima (23:30) i dao mi broj prevoznika kod kojeg ću dobiti dozvolu za prelazak granice i koji će me voziti na odredište. Vozač se zove D. J. iz Slavonskog Broda.”

Tražili su od mene 800KM za prevoz do Njemačke! – nastavlja prevarena Tuzlanka

“Vozač D. je u subotu, rano ujutro, poslao po mene auto koji me je pokupilo u Tuzli na glavnoj stanici i odvukao me u Slavonski Brod. Tu sam se našla sa damom koja mi je uzela mojih 800KM za prevoz i dala mi taj papir s kojim se prelazi granica. Čekali smo D. da doveze neku djevojku iz Osijeka koja isto tako putuje za Njemačku. Krenuli smo negdje oko 9 ujutro, i prošli sve granice bez problema. Kada smo stigli u Njemačku krenula je moja agonija”.

“Zaustavlja nas policija, i izvodi mene i vozača iz vozila. Tu su nas pretresli i držali 6 sati. Kada je policija završila obradu, doveli su vozača i rekli mu da ja imam kod sebe samo 2,5KM, da mi da novac da prenoćim u motelu ili hotelu. Njemu je vozač odgovorio, da će po mene doći ženska osoba koja treba za Hrvatsku, otišao i nije mi ništa dao. Svjedok je policajac koji je ujedno bio i prevodilac, jer vozač nije znao njemački jezik.

Pošto niko nije došao po mene, njemačka policija prebacuje me austrijskoj policiji koja mi vraća moje stvari i pokazuje pravac prema nazad, kao gdje trebam ići. Autoput, pola dva poslije ponoći.

Nikog nisam znala. Ni gdje sam, ni u kojem gradu sam. Baterija na telefonu mi je već prazna, tako da nisam mogla nikoga nazvati. Uhvatio me je veliki strah, šta će biti sa mnom. Osjećala sam se kao životinja na cesti. Odlučila sam sjesti ispred policijskog prozora, u slučaju da me neko napadne, ili pokuša nešto. Kao tu sam sigurna.

Hladna noć, hladnoća me uhvatila. Počela me hvalati hipotermija. Izvadila sam stvari iz kofera i motala po sebi, skakutala u mjestu da zagrijem tijelo, da ne zaledim. Tako sam dočekala jutro.

Zamolila sam policiju u Austriji da mi bar napune telefon, nisu dozvolili. Radnici na obližnoj benzinskoj pumpi, isto tako mi nisu dozvolili da bar napunim telefon i da se ugrijem.”

“Stala sam na ulicu i plakala kao malo dijete, moleći Allaha da mi pomogne jer ljudi neće.” – izjavila je prevarena osoba za CH.

“Odlučila sam po obližnim zgradama pokušati naći naše ljude, ili bar dobre ljude koji će mi pomoći. Pogledala sam, i na prozovu vidjela dva mladića. Mahnula sam im, i otvorili su prozor. Ništa me nisu razumjeli, ali sam shvatila da su iz Rumunije. Uveli su me u stan, omogućili da napunim telefon, da se javim porodici. Pokazala sam im kartu koju mi je kupila porodica u Tuzli. Na karti je pisalo: “Agencija Kantić, nedjelja, 21 sat.”

“Dobri ljudi, Rumuni su me prohvatili u stan, dali mi hranu, internet i topli dom. Čak sam se mogla i okupati. Oni su me odvezli na automobus i sve vrijeme čekali dok nisam ušla u autobus za Tuzli. Neizmjerno im hvala na tome. Ne znam kako im mogu zahvaliti. Šta god da kažem malo je.”

Mislila sam da ću umrijeti i da niko neće znati za mene.

“Vidjela sam da se gospodin Dario oglasio, i rekao da sam prenoćila u nekom hotelu. Ako govori istinu, neka pokaže hotel i podatke iz hotela u kojem sam, kako tvrdi prenoćila. Da mi je vratio moj novac, ništa od ovoga se ne bi desilo, a ovako ću sutra otići u policijsku postaju i prijaviti osobe koje su me prevarile.” crna-hronika.info