Premijer Australije o genocidu u Srebrenici: “Takvo zlo se nikada ne smije ponoviti”

Visits: 309 Today: 3

Premijer Australije Scott Morrison prvi put je dao izjavu povodom obilježavanja genocida u Srebrenici 11. jula, a u pismu koje je medijima uputio ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić navodi se da se svake godine na 11. juli svijet prisjeća masakra u Srebrenici.

“Oplakujemo izgubljene živote i odajemo počast hrabrosti i otporu preživjelih. Zajedno, jamčimo da se takvi tragični događaji nikada neće zaboraviti, i da ćemo se držati pouka koje su iz njih proistekle. Takvo zlo se nikada ne smije ponoviti protiv bilo kojeg naroda ili nacije. Povrh svega, kao Australijanci, obavezani smo principima prihvatanja, poštivanja i uključenosti. Svi mi imamo ulogu kako bi jamčili da ova velika zemlja i dalje bude mjesto gdje se svako tretira fer; gdje nas različitosti ne dijele, nego nas obogaćuju. To je obećanje Australije, i razlog što ljudi iz cijelog svijeta ovu zemlju nazivaju domom – mi smo jedno od najmirnijih i najharmoničnijih multikulturalnih društava na zemlji.

U ime Vlade Australije i njenog naroda, izražavam najiskrenije saučešće svima koji su u Srebrenici izgubili svoje najmilije. Želim vam da na komemoraciji pronađete mir, znajući da sjećanje ostaje zauvijek u našim srcima“, navodi se u pismu premijera Morrisona.

freshpress.info