PREDSJEDNIK ZVEZDE IZVRIJEĐAO NURKIĆA: NOSIO JE MAJICU S IMENIMA LJUDI KOJI SU ČINILI LOŠA DJELA

Visits: 656 Today: 1

Predsjednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović kontroverznim pismom odgovorio je na izjavu bosanskohercegovačkog košarkaša Jusufa Nurkića, koju je dao za Sport klub.

Nakon što je najbolji bosanskohercegovački košarkaš Jusuf Nurkić u razgovoru za Sport klub odgovorio Nebojši Čoviću na izjavu da ne bi mogao igrati u Crvenoj zvezdi, prvi čovjek beogradskog kluba ponovo se oglasio.

Čović je prvi iskazao javni animozitet prema Nurkiću, poručivši da zbog ranijih “neprimjerenih” izjava ne može igrati za beogradski klub, ali centar Portlanda je spremno odgovorio.

“Kada vas kriminalci prozivaju, onda znate da radite nešto dobro, je l’ tako? Za dotičnog nemam baš puno reći. Za mene postoji samo jedan klub u Beogradu, a to je Partizan, tako da svakako ja ne bih mogao da igram za Zvezdu, htio on to ili ne”, rekao je Nurkić u razgovoru za Sport klub.

Ipak, nije na tome ostalo. Čović je uputio otvoreno pismo redakciji Sport kluba u kojem je na sramotan način izvrijeđao Nurkića, uključujući i njegovog poginulog daidžu.

“Jusuf Nurkić navodna “NBA zvijezda” (što mi dodatno daje povoda da mu odgovorim) moralna i ljudska nula, neko koji je veličao džamiju Ante Pavelića u ustaškoj NDH, zbog koje je morala da reaguje i jevrejska zajednica i udruženje Simon Vizental, neko koji je svaki svoj javni nastup začinio promocijom pogrešnih (ili za njega pravih vrijednosti) poput nošenja majice sa imenima devetorice ratnih zločinaca koji su se ‘istakli’ ubijanjem Srba i Hrvata tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini!Neko zbog čijih javnih nastupa su i njegovi čestiti sunarodnici crvenili i otvoreno govorili da ih je sramota. Ako od takvog, i koliko mogu sada već sa sigurnošću da zaključim čovjeka punog mržnje, stižu optužbe – onda je to kompliment!

Kada smo već kod kriminala, nisam upoznat da je bilo ko iz Crvene zvezde ili od njenih simpatizera u zatvoru. Za razliku od nekih drugih…

Na njegovu žalost, znam kako je Jusuf vaspitavan, po kome je dobio ime (ujaku koji je poginuo u građanskom ratu u Bosni) ko mu je otac Haris (također vojno angažovan u ratu u Bosni) i koliko zapravo Jusuf ‘voli’ Srbe kod kojih bi na kraju karijere možda da zaradi još neki euro na provjerenoj klubaškoj podjeli. Vjerujem da bi sa lakoćom nosio dres kluba koji tako mnogo voli, ali me jako zanima kako bi pričao o moralu – i muralu!

Jasno mi je i da odgovor (u vidu najave intervjua na Sportklubu koji tek treba da uslijedi) na moju vrlo preciznu izjavu poslije 26 dana, sada u ovom trenutku, nikako nije ‘spontan’. Ovakva vrsta ‘zabave’ za javnost sada, savršeno odgovara onima koji bi da probleme koji su im se ‘uselili’ prije 7 dana, sa svoje adrese presele na mene lično i adresu Crvenu zvezdu. Žao mi je, neće moći!

Lako je sjedeti u Portlandu, nositi majice zločinaca i ubica Srba i Hrvata, kačiti slike Pavelićevih džamija, glumiti nekakvog vikend nacionalistu, finasirati odbrane živih ratnih zločinca, koketirati sa estradom, i podgrijevati mržnju. Ako neko tada nije shvatio moju izjavu o neigranju Nurkića za Crvenu zvezdu (koju sam dao još 26.10.2021.godine), nadam se da je sada shvata u punom smislu te riječi i simbolično i bukvalno. Da ponovim – takvi poput njega, nikada, dok sam predsjednik kluba neće igrati u Crvenoj zvezdi.

Danas je i godišnjica mučkog ubistva Marka Ivkovića u Istanbulu, koji je nastradao ni kriv ni dužan samo zato što je Srbin i navijač Crvene zvezde. Upravo kako se to ponovo nikada ne bi dogodilo, morao sam da odgovorim nekome ko bi zapaljivim izjavama da nas vrati u prošlost. Takvi po vrijednosnom sistemu i dalje imaju imena i nadimke koji su i dalje jasni svima na prostorima bivše SFRJ – baraba i dripac.Ovim bih stavio tačku na ovu temu koja je svakome dobronamjernom, bez obzira na navijačke boje i sve moguće podjele, vrlo jasna”, navodi se u Čovićevom dopisu prenosi crna-hronika