POTRESNA PORUKA PORODICE GADŽUN: REKLI SU NAM DA ĆE SVE BITI GOTOVO ZA 45 MINUTA.

Visits: 591 Today: 14

Amila Gadžun, majka malene Džene, djevojčice iz Kaknja koja je preminula nakon komplikacija tokom operativnog zahvata očnog kapka u privatnoj poliklinici u Sarajevu, objavila je razgovor sa doktoricom koja je dogovarala operaciju malene djevojčice.

“Za nas nije bilo puno i veća cifra da je bila, mi bi se za svoju pahulju snašli na bilo koji način. Uradili smo sve kako ste nam i rekli, svi mogući nalazi uredni i spremni za anesteziologa Suada Rožajca. Odveli svoju Dženu sa skupljenim novcem u stomatološku ordinaciju Benjamina Bejtovića, po preporuci Nine Jovanović.

Možete li zamisliti kako je nama bilo? Rekli ste za 45 min da će sve biti gotovo da možemo odmah ići kući,a umjesto toga nas dočeka naša Džena i Hitna pomoć.

Ne možete ni zamisliti kako je bilo čuti da ja naša Džena iz vaših ne stručnih ruku uzeta sa zamrlim mozgom, potpuno spaljenim! !Šta uradiste od naše Džene??” – napisala je majka.

Podsjećamo, zdravstveni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, a koju je naredilo Ministarstvo zravstva KS, nakon smrti djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, izvršili su inspekcijski nadzor u Privatnoj oftalmološkoj ordinaciji Dr. Halimić, Privatnoj ordinaciji za anesteziju u terapiju bola prim. dr. Suad Rožajac, i Privatnoj stomatološkoj ordinaciji Bejtović prilikom čega su utvrđene brojne nepravilnosti u radu ovih privatnih ordinacija.

Dvoipogodišnja Džena Gadžun je 8. novembra operisana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu, a kako su ranije ispričali roditelji djevojčice, rođena je sa spuštenim kapkom i operisana je prvi put prije godinu. Ta rana nije zarastala i zbog infekcije je morala biti ponovo i to hitno operisana.

Dogovorena je operacija u privatnoj klinici, a djevojčicu je operisala doktorica Nina Jovanović

Doktorica je roditeljima, kako su ranije ispričali, rekla da je sa operacijom oka sve prošlo uredu, ali da je prilikom buđenja iz anestezije, koju je radio dr. Suad Rožajac, došlo do komplikacija čiji uzrok “ne znaju”.

Nakon operacije djevojčica je pala u komu i hitno je prevezena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje su je u životu održavali aparati. Nakon nekoliko dana djevojčica je preminula.

Uvidom u ugovor konstatovano je: da su svi potpisnici ugovora privatne specijalističke ordinacije, namjena ugovora je pružanje zdravstvenih usluga – hirurški zahvati u općoj anesteziji, naručilac usluga i zakupoprimac je dr. Jasmina Halimić, specijalista oftalmolog, izvršilac usluga je dr. Suad Rožajac, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom, a zakupodavac je dr. Jasmina Bejtović, doktor stomatologije.

U trenutku nadzora privatne ordinacije za anesteziju i reanimaciju i terapiju bola, prim. dr. Suad Rožajac u ulici Branislava Nušića broj 166, predočeno je rješenje Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo broj 10-37-15200/16 od 3. februara 2017. za rad kojim je odobrena djelatnost pružanja specijalističko – konsultativnih zdravstvenih usluga iz oblasti anestezije, reanimacije, intenzivnog liječenja i terapije bola (u oblasti hirurgije, stomatologije i u drugim dijagnostičko terapijskim procedurama).

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo jutros je ušla u prostorije ordinacije dr. Jasmine Halimić, a nakon toga inspekcija će ući u u privatnu polikliniku “Bejtović”, a u vezi sa slučajem djevojčice iz Kaknja koja je završila u komi nakon operacije očnog kapka.

Operaciju je radilo osoblje ordinacije Halimić, doktorice Jasmina Halimić i Nina Jovanović.

Na pitanje šta se dogodilo tokom operacije djevočice, kćerke Murisa i Amire Gadžur iz Kaknja, Bejtović nije znao jer tada nije bio prisutan.

“Ja sam došao na kraju kada je i Hitna pomoć stigla. Tužilac je bio na mjestu događaja zajedno sa krim tehnikom i izuzeo sve što je potrebno. Bilo je njih devetero. Na zahtjev doktora Suada Rožajca, izuzeli su sve, čak i smeće koje je bilo. Zna se šta se u takvim slučajevima radi. Danas je došao i nalog za izuzimanje četverosatnog videonadzora, to sve ide tim tokom. Tužilac je čekao i anesteziologa i operatera da daju izjavu”, pojasnio je Benjamin Bejtović.

crna-hronika