POTRESNA PORUKA ELVIRA PEŠTALIĆA NA FACEBOOK-U: IZ RAJSKOG JEZERA DO DŽENNETSKIH BAŠČA

Visits: 3077 Today: 4

Tijela su pronađena nakon dvodnevne potrage. Podsjećamo, u petak je prijavljen nestanak dva mladića u jezeru Bašigovci. Radi se o 32-godišnjem Mirnesu Salkanoviću i njegovom maloljetnom bratiću.

Dženaza mladićima Salkanović Izetu i Mirnesu obavit će se sutra, 1.8.2022. godine u 16:00h na mezarju Rebilo gdje će se klanjati dženaza i obaviti ukop.

Iza nastradalog mladića Izeta koji je preminuo u 18. godini života ostali su otac Mirzet, majka Sedina, sestra Hana.

Iza nasradalog Mirnesa, koji je preminuo u 34. godini života ostali su otac Izet, majka Džemila, brat Mirzet, sestra Mirnesa, snaha Sedina i ostalo piše Crna-Hronika.

Političar i vijećnik mr. Elvir Peštalić oglasio se emotivnom porukom na Facebook-u koju prenosimo u cijelosti.

Iz Rajskog jezera do Džennetskih bašča

Kažu da se duše utopljenih u berzahska cvijetna prostranstva uspinju šehidskom stazom. Kažu da njihov put prati jato prelijepih ptica čarobna glasa..

U predvečerje nove hidžretske godine sletješe na obale jezera Rajskog. I tog dana krenuše na kupanje njih dvojica. I samo njih dvojica ugledaše prelijepe ptice na obali jezera..Niko ih drugi vidio nije. Nisu se čudili, divili su se tom jatu ptica. Otišli su da se okupaju. Rashlade. Da na trenutak zaborave teški zagrljaj siromaštva koji ih godinama puštao nije. Od njega se teško otrgnuti. Prati te kao sjena. Kao prokletstvo.

I to baš u novoj hidžretskoj godini.
U petak. U Rajskom jezeru, njihova duša ode gospodaru Svome. Oslobođena tuga. Oslobodena zagrljaja siromaštva..

U prekrasnim berzahskim poljima njihove duše nađoše spokoj. One prekrasne ptice ih pratiše na putu njihovih duša. Do berzahskih prostranstava. Živinice tuguju..Tuga se može i fizički osjetiti..Porodica Salkanović neutješna. Muk i nevjerica.. Mještani kao da su čuli glas:”Amidža ne boj se, zajedno ćemo u blizinu Njegove milosti. Amidža, i ja sam tu..”

I zaista, ni jedan čovjek nije slučajno stvoren, nego majstorski sazdan za cilj Uzvišeni.
Danas su njihove duše u okrilju milosti Gospodara veličanstvenog Arša..Danas su suze za njima dove..Tim suzama se one ptice umivaju i bivaju još ljepše. Jer one prate duše koje propatiše na dunjaluku. One prate duše do odredišta gdje se patnja pretvara u sreću. I one onda zadovoljne, u jatu odlete na sljedeće mjesto gdje će pjevati u čast duša plemenitih.. A duše Salkanovića u njihovoj pratnji odletješe iz Rajskog jezera na put Džennetskih bašča..

Elvir Peštalić

– Velika tuga. Šta čovjek da kaže. Oni su sin i unuk od mog amidžića. Cijelu situaciju prilikom utapanja opisale su mi komšije i rođaci koji su bili na Rajskom jezeru. Mislim da Mirnes i njegov bratić skoro nikako nisu znali plivati. Mirnes je sišao na jednu stepenicu koja je bila u jezeru i u jednom momentu se okliznuo. Njegov bratić mu je pružio ruku da ga pokuša spasiti, ali, nažalost, nije uspio i njega je povukao u jezero. Oni su iz siromašne porodice i često su cijepali drva da bi zaradili novac. Ronioci pokušavaju da pronađu njihova tijela, ali još u tome nisu uspjeli – kaže Hariz Salkanović