POSTIZBORNO RAZMIŠLJANJE HAFIZA AMMARA BAŠIĆA

Visits: 560 Today: 4

Na dva mjesta u Kur’anu se nalazi podsjetnik vjernicima muslimanima da je “ovaj vaš ummet – jedan ummet”, a jedan ajet završava naredbom da samo Allahu robujemo, a drugi da samo Njega budemo svjesni. Ovo je smjernica da se jedinstvo jednog muslimanskog naroda neće moći postići bez ova dva preduvjeta: svijesti o Stvoritelju (takvaluk) i potčinjenosti samo Njemu (ibadet).
Trenutno stanje nas Bošnjaka, muslimana, je samo kulminacija našeg zaborava na ove dvije temeljne vrijednosti. S jedne strane imamo vjernike koji su bili neodgovorni prema položajima koje su dobili, grozna kadrovska rješenja i sakrivanje te nesposobnosti, ponekad i krađe, pod plaštom vjere. S druge strane, vidimo vjernike koji ne žele imati tu dimenziju, ali u svojoj težnji da budu u vlasti te prijekoru prema ovim prvima, (ne)svjesno postaju potčinjeni interesima neprijatelja Bosne i Bošnjaka.
Mi kao narod koji smo većina u svojoj zemlji, na svome topraku, trenutno doživljavamo sudbinu Palestine, aparthejd i neviđenu diskriminaciju koja nas može odvesti u to da prestanemo biti politički faktor. Nemamo problem ni sa jednom etničkom skupinom koja voli Bosnu i Hercegovinu, ali isto tako nepojmljvo je da ovim gore pomenutim vjernicima budu bliži dušmani naše domovine od onih koji su iz istog saffa sa njima.
Umjesto da jedni druge krive i optužuju, a do Sudnjeg dana bi mogli i jednima i drugima nalaziti zamjerke, potrebno je – snagom takvaluka i ibadeta – pronaći zajedničku riječ, okupiti se oko programa koji će građanima donijeti korist, a Bošnjacima, kao stubu opstojnosti Bosne i Hercegovine, vratiti dostojanstvo. Naše društvo uništava kriminal i korupcija, ali ga isto tako, dugoročno, ne unapređuje pravljenje dogovora sa onima koji ne dijele vrijednosti bošnjačkog naroda.
Znamo da u politici ne postoje vječni (ne)prijatelji, već samo vječni interesi. Naš najveći interes je domovina Bosna i Hercegovina i dostojanstvo bošnjačkog naroda. Ovo je otvoreni poziv Bošnjacima, vjernicima muslimanima, koji su sudionici u političkim procesima, da primijene ova dva kur’anska ajeta. Postavite pravila, smjernice i najbolje ljude na sve pozicije, pratite jedni druge, svaku nepravilnost javno obznanite, jedni druge korigujte, popravljajte i snagom jedinstva vratite ovom narodu vjeru u pravdu. Pravdu za većinski narod u ovoj zemlji.
Molim Allaha da (pro)gledamo dalje od sitnog interesa i da nam se srca, umjesto mržnjom, ispune ljubavlju. To samo čistom vjerom možemo postići i to je naša dova u ovoj noći uoči petka.
“On je sjedinio srca njihova. Da si ti potrošio sve ono što na Zemlji postoji, ti ne bi sjedinio srca njihova, ali ih je Allah sjedinio – On je zaista silan i mudar.” (Kur’an)


Ammar Bašić