„POSLOVNO ČUDO“ IZ RS-A: UGAŠENA RAFINERIJA ZARADILA 38,5 MILIONA KM!?

Visits: 310 Today: 3

Rafinerija nafte u Brodu prijavila je u prvoj polovini ove godine dobit od 38,5 miliona maraka. To ništa ne bi bilo čudno da se ne radi o preduzeću koje je decenijski gubitaš i koje u nepune dvije godine nije preradilo niti jedan litar sirove nafte, prenosi banjalučki portal Capital.

Gotovo nevjerovatno zvuči činjenica da preduzeće bolje posluje kada ne obavlja svoju osnovnu djelatnost. O kakvom se poslovnom preporodu radi, najbolje govori podatak da je rafinerija u prošloj godini imala gubitak od 117 miliona maraka.

Finansijski izvještaj koji se nalazi na sajtu Banjalučke berze, djelimično otkriva uzoroke zbog kojih je došlo do pozitivnog poslovnog rezultata.

U njemu se može vidjeti kako je ovo dioničarsko društvo u većinskom vlasništu ruske kompanije “Zarubežnjeft” prijavilo prihod od povezanih pravnih lica u iznosu od 132, 5 miliona maraka, što je 99 odsto svega onog što je preduzeće prihodovalo od januara do juna ove godine.

Portal Capital je u vezi nesvakidašnjeg i neobjašnjivog finansijskog uspjeha ovog preduzeća, a čiji akumulirani gubitak iznosi više od 700 miliona marka, kontaktirao neke od najuglednijih ekonomista u RS-u. Međutim, nijedan od njih nije sa sigurnošću mogao da pojasni šta se to desilo u poslovnim odnosima između rafinerije i njenih vlasnika.

Podsjećamo, u oktobru 2018. godine u rafineriji je došlo do eksplozije, u kojoj je jedan radnik poginuo i prilikom čega je nastala višemilionska šteta. Od tada pa sve do danas, pogoni u rafineriji miruju, a uprava se posvetila projektima koji bi u narednom periodu trebali da donesu uštede u procesu proizvodnje. Jedan je proces gasifikacije, koji je, prema tvrdnjama uprave, u završnoj fazi, a koji bi uveliko trebao da pojeftini proizvodnju. Kako je Capital nedavno otkrio, u krugu rafinerije se prave i četiri solarne elektrane koje bi do kraja decembra trebale biti puštene u rad.

U Ministarstvu energetike i rudarstva RS-a ranije je rečeno kako se početak prerade sirove nafte i proizvodnja naftnih derivata u Rafineriji nafte Brod očekuju do kraja ove godine.

crna-hronika.info