Porodici u BiH za hranu treba mjesečno 700 KM, sve ostalo “na čekanju”

Visits: 482 Today: 1

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH su u rangu ili čak veće od onih u mnogim europskim metropolama, dok su plaće i životni standard neusporedivo lošiji.
Prema dostupnim podacima, potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u RS-u, za FBiH nema službenih podataka, u svibnju je iznosila 1882,50 KM i prosječna isplaćena neto plaća u iznosu od 847 KM pokrivala ju je svega 44,99 posto, podaci su Saveza sindikata RS-a koji jedini iznosi podatke o kretanjima potrošačke košarice u BiH, piše Večernji list BiH.

Rast cijena

Najviše novca obitelji u RS-u u svibnju su trošile za prehranu, i to 699,21 KM, stanovanje i komunalne usluge koštali su 568,87 KM, dok je za tekuće održavanje kućanstva trebalo izdvojiti 105,25 KM. Odjeća i obuća koštali su 137,25 KM, higijena i njega zdravlja 88,31 KM, prijevoz 200,23 KM te obrazovanje i kultura 82,38 KM. Iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH kažu kako su evidentna poskupljenja namirnica i higijenskih potrepština u posljednje vrijeme, i to 0,2% više za lipanj 2018. godine u odnosu na prethodni mjesec. – Prema službenim evidencijama nadležnog ministarstva trgovine, cijene u lipnju 2018. su u odnosu na lipanj 2017. veće za 2,1%.

Svako povećanje cijena utječe i na ionako nizak životni standard naših građana – potrošača, posebno što rast cijena ne prati istodobno rast plaća i mirovina. Time su ugroženi ekonomski interesi svih potrošača koji su prinuđeni minimizirati svoje stvarne potrebe, odnosno kupovati na sniženjima, plaćati karticama, odnosno na rate, pa i one osnovne životne potrebe – hranu, školske udžbenike i slično – kazali su za Buku iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH.

Hrana čak i jeftinija

Sve dok se plaće znatno ne povećaju, bh. građani će jedva spajati kraj s krajem. Život u BiH je takav da mnogi planiraju odlazak u zemlje gdje se može zaraditi dovoljno za život dostojan čovjeka. Nekoliko čitatelja koji su na radu u Njemačkoj potvrdilo nam je da imaju tri do čak pet puta veća primanja nego što su imali u BiH. S druge strane, hranu, deterdžent, proizvode za higijenu, pa i odjeću kupuju po istim ili povoljnijim cijenama nego u BiH. – Deset jaja plaćam 1,09 eura, litru mlijeka 0,60 eura. Ranije sam dosta toga kupovao ovdje, ali sada se zaista ne isplati, bolje mi je sve donijeti iz Njemačke kada dolazim – kazao je jedan čitatelj.

vecernji.ba