POKRENUTA ISTRAGA PROTIV POLITIČARA ZBOG SPALJIVANJA KUR’ANA

Visits: 3789 Today: 1

Protiv kontroverznog dansko-švedskog političara Rasmusa Paludana, poznatog po provokacijama spaljivanja Kur’ana, Švedska je pokrenula istragu.

Istraga je otvorena skoro godina dana nakon sramotnog incidenta. Nadležni tužilac Adrien Combier-Hogg rekao je da je iz tehničkih razloga bilo potrebno skoro godinu dana da se pokrene istraga.

Paludan je za list “Dagens Nyheter” rekao da iz sigurnosnih razloga neće ići u Švedsku na ispitivanje.

List je, međutim, naveo da švedska policija ima detaljan plan kako se ispitivanje može obaviti bezbjedno.

Krajnje desničarski političar je 21. januara ove godine zapalio primjerak Kur’ana ispred turske ambasade u Švedskoj tokom programa koji je odobrila policija.

Nekoliko dana poslije isto je učinio i ispred džamije u Danskoj te je najavio da će spaljivati primjerak muslimanske svete knjige svakog petka sve dok Švedska ne bude primlljena u NATO savez.

Podsjećamo, Turska, Saudijska Arabija i niz arapskih i muslimanskih zemalja i organizacija osudile su paljenje Kur’ana, nazivajući taj čin provokacijom i huškanjem protiv muslimana.

Među onima koji su oštro osudili incident bila je i Organizacija islamske saradnje.

Njegov šef Hissein Brahim Taha osudio je “provokativne akcije spaljivanja kopija časnog Kur’ana tokom antimuslimanskih demonstracija, koje su se održavale u Linkopingu, Norrkopingu i drugim gradovima u Švedskoj”.Panmuslimanska organizacija je rekla da je paljenje izazvalo zabrinutost muslimana zbog “alarmantnog trenda islamofobije koji održavaju pristalice ekstremne desnice” piše Klix.