PODNIJETA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV ŽELJKE CVIJANOVIĆ ZBOG JAVNOG NEGIRANJA GENOCIDA U SREBRENICI

Visits: 4718 Today: 2

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je podnio krivičnu prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice manjeg bh. entiteta Republike Srpska, zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida kao i zbog pokušaja rušenja ustavno pravnog poredka Bosne i Hercegovine i narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti, međunarodnog pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

Osumnjičena Željka Cvijanović je donijela ukaz prema kojem, kako se navodi u saopćenju, u tom entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje je donio bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

– Svojim postupanjem osumnjičena je, s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno, namjerno, javno i opasno derogirala ustavno pravni poredak države Bosne i Hercegovine kršeći odredbe ustava Bosne i Hercegovine, odredbe Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, što ima veoma opasne reprekusije na mir i bezbjednost ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regionu i šire – navodi se u saopćenju kojeg potpisuje direktor Instituta Emir Ramić.

Dalje se navodi da izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko važe na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine te da entitetski ukazi ne mogu osporiti odredbe Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

– Postupanje predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska je protivno Ustavu Bosne i Hercegovine i Dejtonskom mirovnom sporazumu te tako, i po Krivičnom zakonu kažnjivo. Po međunarodnom pravu, entitet nije nadležan za donošenje takvih akata i u konkretnom slučaju, ne može proizvesti bilo kakav pravni efekat – navodi se.

Istaknuto je da je RS samo organizacioni dio strukture države Bosne i Hercegovine i da je niži po snazi odlučivanja od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a da visoki predstavnik ima nadležnosti da reguliše neusaglašena pitanja.

Podsjećamo da je nedavno Institut za istraživanje genocida Kanada podnio krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda.

Stupanjem na snagu odluke o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine prvi put imamo pravni osnov i zakonsko uporište da se prijavljuju oni koji javno negiraju genocid u Srebrenici i tako narušavaju ustavno pravni poredak države Bosne i Hercegovine, saopćeno je prenosi crna-hronika