PODNESENA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV NOVINARA RTRS-A DANIJELA SIMIĆA ZBOG NEGIRANJA GENOCIDA

Visits: 1089 Today: 3

IGK podnio krivičnu prijavu protiv izvještača Radio-televizije bh. entiteta RS s istoka Evrope Danijela Simića zbog negiranja genocida.

U reakciji na komentar političkog analitičara Reufa Bajrovića o obilježavanju događaja u nekadašnjoj sarajevskoj ulici Dobrovoljačka iz 1992. godine, Simić je napisao:

“Dakle, po ovom receptu nema druge nego zabraniti teferič u naseljenom mjestu Potočari, RS.

Navedena reakcija osumnjičenog negatora genocida je sa ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno, javno negiranje genocida u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova. Osumnjičeni je tako nanio bol preživjelim žrtvama genocida, degradirao sudsku, naučnu i historijsku istinu o genocidu, omalovažio pravdu i ponizio međunarodno pravo i međunarodne institucije.

Kao dokaz iznijetih tvrdnji IGK predaje Tužilaštvu Bosne i Hercegovine reakciju osumnjičenog na njegovom tviter nalogu.

U obrazloženju prijave IGK je između ostalog naveo da je osumnjičeni svojim postupanjem, s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno i namjerno javno negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, na koji način je počinio krivično djelo iz člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine objavljen u ‘Službenom glasniku BiH’, broj: 46/21). Stupanjem na snagu odluke o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine prvi put imamo pravni osnov i zakonsko uporište da se prijavljuju oni koji javno negiraju genocid u Srebrenici.

IGK smatra da postoji osnovana sumnja da je u navedenom djelovanju Danijela Simića, ostvarena sva bitna obilježja krivičnog djela iz odredbe člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. IGK je od Tužilaštva Bosne i Hercegovine zatražio da poduzme sve Zakonom predviđene radnje i aktivosti te protiv osimnjičenog pokrene krivični postupak u skladu sa Zakonom.

crna-hronika