POBOLJŠAVA IMUNITET, PAMĆENJE I RAST KOSE: POZITIVNI EFEKTI SVAKODNEVNOG KONZUMIRANJA LUKA

Visits: 703 Today: 2

Poboljšava imunološki sistem

Činjenica da pomaže u zaštiti od virusa i prehlada je opće poznata. Naučnici su potvrdili da luk poboljšava imunološki sustav jer je bogat vitaminima, korisnim uljima i aminokiselinama. Osim toga, sadrži i alicin – organski spoj koji ubija bakterije i gljivice.

Regulira krvni pritisak

Ako imate visok krvni pritisak, dodajte ga u prehranu. Naime, ova namirnica proširuje žile i smanjuje arterijski pritisak. Redovita konzumacija bijelog luka može otkloniti glavobolje i probleme s visokim tlakom. Uz to, bijeli luk smanjuje i nivo lošeg kolesterola u krvi za 10-15%, a smanjuje i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. No, treba napomenuti da se ova metoda ne može koristiti kao jedina terapija. Možete ga koristiti kao dodatak prehrani,a li ako patite od navedenih zdravstvenih stanja najprije se konzultirajte sa svojim liječnikom.

Poboljšava pamćenje

Luk bi mogao pomoći u sprječavanju starenja mozga. Naime, smanjuje rizik od razvoja Alzheimerove bolesti kod starijih osoba, a kod mlađih može poboljšati pamćenje i povećati produktivnost.

Povećava izdržljivost

Luk čini srce i mišiće izdržljivijima. Poželjno ga je redovito konzumirati jer može smanjiti umor, povećati produktivnost, a osobito je koristan i za sportaše jer može povećati izdržljivost.

Ima pozitivan učinak na kožu i kosu

Luk potiče rast kose čineći je dužom i gušćom. Možete ga nanijeti i na vlasište ako se borite s lokaliziranom alopecijom. Zbog ovakvih učinaka, brojni proizvođači kozmetike ga koriste u proizvodnji ulja, šampona i drugih proizvoda. Ova namirnica pozitivno djeluje i na kožu i stanice koje su odgovorne za obnavljanje kože. Nadalje, može pomoći i u zaštiti od sunca. Komponente koje sadrži štite od fotostarenja.

hayat