PO BIH I HRVATSKOJ MUSLIMANI I KATOLICI ZAJEDNO PRAVE DŽAMIJE I CRKVE

Visits: 4432 Today: 1

Pripreme za izgradnju džamije u Sisku traju godinama, a projekt je, zahvaljujući brojnim donacijama iz zemlje i inozemstva, ostvaren u posljednje tri godine. Islamski kulturni centar, kako je saopćeno iz Medžlisa Islamske zajednice u Sisku, bit će otvorenog tipa i dostupan svim građanima.

Nakon Gunje, Zagreba i Rijeke, sisačka džamija bit će četvrta na području Hrvatske.

ADVERTISEMENT

Ads by
Današnjioj svečanosti će prisustvovati reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović. On će na ovom skupu predvoditi delegaciju koju će činiti muftije iz Bosne i Hercegovine i mešihata Islamske zajednice u domovinskim zemljama i dijaspori.

„Izgradnja džamije u Sisku san je generacije muslimana koji žive na tom prostoru. Dokaz je to koliko se naši ljudi medjusobno razumiju i podržavaju. Po Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj muslimani i katolici zajedno grade crkve i džamije. Kada bi takvi odnosi bili i između državnika i političara gdje bi nam bio kraj“, kazao je ovim značajnim povodom reis Kavazović u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Islamski centar u Sisku

“Objekt Islamskog centra ima ukupno 2349,70 kvadratnih metara korisnog prostora. U njemu se nalazi džamija (molitveni prostor) površine 600 četvornih metara, mektebske učionice, omladinski klub, kongresna dvorana za predavanja, vjenčanja i druge prigode, restoran, knjižnica s čitaonicom, stambeni prostor za vjerske službenike, te tehnički i skladišni prostor. Prostori edukativnog, društvenog i gastronomskog sadržaja moći će koristiti svi građani”, najavio je glavni imam sisački Alem ef. Crnkić.

Ovo je, inače, prva eko-džamija u ovom dijelu Europe. Uz LED rasvjetu te dizalice topline za grijanje i hlađenje, na ravnom dijelu krova postavljeni su solarni paneli i fotonaponske ćelije snage 30 kW koje će proizvoditi električnu i toplinsku energiju za sustav grijanja.