PLAVA DŽAMIJA U ISTANBULU, MJESTO MAGIČNOG DOŽIVLJAJA KOJI NIKOGA NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM

Visits: 828 Today: 2

Istanbul, Konstantinopolis, Carigrad… Mjesto gdje se Istok i Zapad spajaju u jedno i pružaju pregršt historijskih i prirodnih ljepota koje se rijetko gdje mogu naći na jednom mjestu. Grad koji živi na dva kontinenta, grad koji ima dušu.

Piše: Irma Alibabić

Ispričati i dočarati Istanbul je teško, jer ne postoje riječi u kojima bi se sažela sva ljepota ovog čarobnog grada. Zvuk ezana sa bezbroj džamija baš nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Bilo da je musliman ili ne, svako ko čuje toliko milozvučnih ezana sa mnogobrojnih minareta ne može, a da ne zastane i na momenat ne zašuti, bilo iz poštovanja, bilo iz divljenja.

Sultanahmet Camii

Putovanje kroz Istanbul ću početi baš sa jednom od ovih džamija. Jedna od ljepotica starog, historijskog dijela Istanbula, jedno od najvećih naslijeđa Osmanskog Carstva je svakako Sultan Ahmedova džamija, evropskim imenom poznata kao Plava džamija. Kako i samo ime govori, Sultan Ahmedova džamija je napravljena u vrijeme vladavine i po zahtjevu Sultana I Ahmeda. Smještena je u centru starog historijskog Istanbula, na Sultan Ahmet mejdanu. Ujedno je izgrađena sa pogledom na Aja Sofiju, tada najposjećeniju džamiju.

Ono što pored impresivnog vanjskog izgleda privlači pažnju jesu i 6 minatera koja je krase. Džamija je otvorena kako za posjetu tako i za obavljanje vjerskih dužnosti.

Unutrašnjost Plave džamije

Sultan Ahmedova Džamija je poznata i kao Plava Džamija zbog plavih pločica kojima su ukrašeni unutrašnji zidovi. Drveni dijelovi džamije su ukrašeni sedefima, predivnim isklesanim kamenom i kaleografijom ajeta iz časnog Kur’ana koji doprinose veličanstvenom izgledu.

 
Unutrašnjost Plave džamije

Sunčeve zrake koje dopiru kroz više od 200 prozora Plave džamije se spajaju sa svjetlošću s lustera u obliku nojevih jaja i pružaju magičan doživljaj koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Podovi su prekriveni tepisima koje vjernici sami mijenjaju u slučaju da dotraju ili izgube stari sjaj.

Najvažniji unutrašnji dio džamije je svakako mihrab koji je isklesan od najkvalitetnijeg mramora. S desne strane mihraba se nalazi minber odakle imam vodi molitvu. Minber je pozicioniran tako da i u danima najveće posjećenosti glas imama dopire do svih dijelova džamije.

Plava džamija

 

(Cazin.NET)