PISMO VOLJENIM ŽENAMA KOJE SU BEZ DJECE

Visits: 667 Today: 1

Nedavno mi je prijateljica rekla da joj je dijagnosticirano stanje koje uzrokuje neplodnost. Ona se nedavno udala i to u dvadesetim godinama. Iako znam da ima izuzetno jak iman i da je jaka žena, također znam da snaga vjere ne štiti od boli. Ovo je pismo upućeno njoj i svim ostalim ženama koje ne mogu imati djecu- ženama koje su brižne, nježne i divne: sve kvaliteti koje treba da posjeduje majka.
Možda se nećete složiti sa mnom kada vas nazovem majkom. Ali zovem vas majkom bez djece jer vi ste majka (ili možete biti) majka velikih snova, majka koja uzima svoj bol i transformiše ga u nadu, majka koja ostavlja zaostavštinu iza sebe ali u koju nije uključeno dijete.
Poslanik Muhammed, s.a.v.s., je ismijavan od strane nevjernika jer nije imao sinova koji su preživjeli djetinjstvo. On je jedino imao kćerke, i to samo od njegove prve supruge Hatidže, r.a. U predislamskoj Arabiji, osoba koja nije imala sina da ga naslijedi smatrala se osobom koja će bez spomena ostati. I nevjernici su se nadali da Poslanik, s.a.v.s., neće imati sina koji će nastaviti da širi njegovu poruku.

Allah, s.v.t., je odgovorio na izjave ovih ljudi sa jednom od najpoznatijih sura u Kur’anu, el-Kevser:

Mi smo ti, uistinu, mnogo dobro dali,

zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji,

onaj koji tebe mrzi sigurno će on bez spomena ostati.

Allah, s.v.t., je utješio Poslanika govoreći mu da mu je podaren el-Kevser. Pojedini učenjaci navode da se el-Kevser odnosi na vrelo u Džennetu, a pojedini kažu da označava dobrotu, blagodati i obilje.
Allah, s.v.t., je također uvjerio Poslanika, s.a.v.s., da su njegovi neprijatelji ti koji će ostati bez spomena na ovom svijetu i na narednom. Čak iako Poslanik, s.a.v.s., nije imao sinova koji bi dalje prenosili njegovu poruku, on je bio blagosloven kćerkama, ashabima i suprugama koji su nastavili da šire istinu.
Mi se jedva sjećamo bilo kojih imena od ovih nevjernika, ali se zasigurno sjećamo imena Muhammeda. I u proteklih 1.400 godina, zajednica je bila obogaćena učenjacima i bogobojaznim osobama koje su proširile vjeru u svaki kutak svijeta.

To nije moglo biti nasljeđe onoga ko je ostao bez spomena.
Vi, također, niste one koje će ostati bez spomena. Vaša svrha na ovoj zemlji još uvijek nije završena zato što ne možete imati dijete, iz bilo kojeg razloga. Još uvijek ima posla kojeg morate uradti. Zar još uvijek ne sanjate da pijete vodu iz Poslanikovih ruku na el-Kevseru? Njemu je podaren el-Kevser kao blagoslov i utjeha. I vi, također, možete bti blagoslovene da pijete i da se utješite gašenjem svoje žeđi zauvijek.
Neke od najvećih žena u historiji nisu imale djece. Razmislite o Aiši, r.a., prenosiocu velikog broja hadisa, izvoru i osobi od koje su učili i muškarci i žene. Njeno znanje je bilo plodno tle iz kojeg su izrasle generacije vjernika.
Ona nije ostala bez spomena jer nikada nije imala dijete. Ona je bila majka vjernika.
Ni vi nećete ostati bez spomena ukoliko izaberete da ne budete. Ustanite i veličajte Allaha, s.v.t., zbog svih blagodati koje vam je On podario, čak i ukoliko to ne uključuje dijete. Ustanite i koristite ove blagodati da učite i ostavite pozitivno nasljeđe na ovoj zemlji.

Vi možete izabrati da oplemenite zemlju tako da sjeme može rasti, čak iako to sjemenje nije vaše. Vi ste majke neograničenih snova i one koje primaju bezbroj blagodati. Još uvijek imate nadu, čak iako ta nada ne izgleda baš onako kako ste mislile.
I nada je sama po sebi sjeme.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Esma Hussejn

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

* Esma Hussejn je magistrica socijalnog rada, ponosna majka dvoipogodišnje Rukaje.

Kada je njen suprug ubijen u avgustu 2013. godina, njihovoj kćerci je bilo samo devet mjeseci