Pet pripadnika VRS-a iz Rogatice optuženo za zločine nad Bošnjacima u logoru “Rasadnik”

Visits: 580 Today: 1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pet bivših pripadnika VRS-a zbog ratnog zločina protiv civila bošnjačke nacionalnosti na području Rogatice.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, tužilac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

  1. Nešković Zorana, rođenog 1965. godine u Rogatici,
  2. Pantović Pante, rođenog 1948. godine u Sarajevu,
  3. Đerić Slaviše, zv. “Đera”, rođenog 1973. godine u Rogatici,
  4. Ujić Nenada, rođenog 1972. godine u Rogatici,
  5. Despet Pere, rođenog 1963. godine u Rogatici.

– Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u drugoj polovini 1995. godine, kao pripadnici Vojne policije VRS-a, optuženi Nešković u svojstvu komandira zatočeničkog objekta u kapacitetima poljoprivrednog dobra “Rasadnik” u Rogatici, a ostali optuženi u svojstvu stražara u spomenutom objektu, postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata – navode iz Tužilaštva.

U optužnici se navodi, da je u navedenom objektu, krajem mjeseca jula 1995. godine, bilo zatočeno civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti sa područja Rogatice, Žepe i Srebrenice, više od 40 zatočenika, među kojima najvećim dijelom starijih osoba starosti od oko 60 godina, dvije maloljetne osobe, kao i više od 10 osoba kojima je bila potrebna ljekarska pomoć, a koji su oteti iz konvoja pod pratnjom međunarodnih snaga, na putu Žepa – Kladanj.

– Optuženi se terete da su vršili višestruko premlaćivanje, pljačkanje, seksualno zlostavljanje i ponižavanje i druge vrste teškog zlostavljanja zatočenika, a većina žrtava zadobila je teške fizičke i psihičke povrede i narušenja zdravlja, čije posljedice i danas osjećaju – navodi se u optužnici.

Također, optuženi se terete za ubistvo jednog zatočenika koji je bio vjerski službenik, koji je izveden iz objekta i ubijen pucanjem iz vatrenog oružja.

– Optuženi se terete za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav. 1. preuzetog KZ SFRJ, a navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 45 svjedoka, od čega tri svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, dva vještaka i prilaganjem više od 150 materijalnih dokaza – saopćilo je Tužilaštvo.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

saff.ba