PET POSLOVA OD KOJIH MOŽETE ZARAĐIVATI NAKON RADNOG VREMENA

Visits: 725 Today: 1

Kraj radnog vremena na jednom poslu može označiti početak drugog, koji ćete sa zadovoljstvom raditi, ali i dodatno zarađivati.

Važno je da prepoznate šta to već znate, a možete naplatiti, ili šta biste mogli da naučite i tako svoje slobodno vrijeme iskoristite na najproduktivniji način. Evo nekih od prijedloga čime se možete baviti nakon svog posla i tako obezbjediti još prihoda za sebe i svoju porodicu.

Uposlite ruke

Koliko ste vješti u pravljenju nakita, broševa, popravljanju po kući? Ukoliko znate bar neki zanat, bez obzira na to koliko on djelovao beznačajno, možete ga unovčiti jednostavno tako što ćete svoje usluge ponuditi drugima.

Rukotvorine možete fotografisati i okačiti online da biste ih prodali, dok sitne popravke možete obavljati u komšiluku, za poznanike, i dalje po preporuci prijatelja.

Ako naučite da svoje proizvode i usluge promovišete i na internetu, značajno ćete povećati svoje šanse za uspjeh, a sve ovo možete raditi nakon svog radnog vremena i tako sebi obezbjediti dodatni prihod.

Vodite društvene mreže

Na koliko društvenih mreža ste već svakodnevno aktivni? Ako već trošite svoje vrijeme prateći novosti na početnim stranama Facebooka, Instagrama ili Twittera, iskoristite to da zaradite dodatne prihode.

Brojnim kompanijama, pogotovo onim koje tek počinju svoje poslovanje i žele da privuku klijente, potreban je neko ko će graditi korporativni online imidž. Upotrijebite društvene mreže kao alat za sticanje prihoda i tako iskoristite svoje slobodno vrijeme na najbolji način.

Kreirajte web stranice

Biznis koji nema svoj web deluje neprofesionalno i staromodno, zbog čega danas vlada velika potražnja za onima koji se bave upravo izradom web stranica – web dizajnerima. Pravljenje web stranice je izuzetno isplativ posao, a uz to, angažman web dizajnera odlikuje dosta fleksibilnosti po pitanju radnog vremena.

S obzirom na to da nije važno u koje doba dana radite na projektu, sve dok se krajnji rok ispoštuje web dizajn je prava prilika da zaradite nakon uobičajenog radnog vremena. Savladajte web dizajn za samo nekoliko mjeseci i steknite veštinu koju ćete dobro naplatiti.

Budite kreativni i zarađujte kao grafički dizajner

Grafički dizajneri angažovani su danas na različitim freelance projektima, od kreiranja korporativnog identiteta, loga, vizit-karti, do sređivanja fotografija za promotivni materijal, animirane reklame, društvene mreže. Neki se bave i online prodajom svojih radova, a najbolje od svega je što to sve možete i sami.

Čak iako dosad niste imali prilike da savladate vještine potrebne grafičkim dizajnerima, to možete promjeniti za kratko vrijeme pohađanjem programa Print & Graphic Design u okviru kog ćete naučiti kako da radite u različitim programima za kreiranje i obradu fotografija, kao što je to slučaj sa, na primjer, kursom Photoshopa.

Pokrenite blog

Trend blogovanja uveliko je zaživio i kod nas, pa je tako sve veći broj domaćih blogera koji zarađuju vođenjem svoje stranice. Blog je sjajan način da izrazite sebe i svoja interesovanja, bilo da su ona u vezi sa putovanjima, kuhanjem, sportom, vježbanjem ili nečim drugim, a uz sve to i odličan izvor prihoda.

Pokretanje bloga je potpuno besplatno, međutim, da biste od bloga krenuli da zarađujete, potrebno je da pored posvećenosti upoznate i tehnike online marketinga i izgradnje prepoznatljivog sadržaja koje će doprinijeti da vaš blog postane čitan, a samim tim i privlačan klijentima.

Kako vi koristite svoje slobodno vrijeme?

Možda je vrijeme da ga iskoristite na drugačiji i isplativiji način koji će vam obezbjediti dodatne prihode. Pomenutim poslovima možete da se bavite onda kada vama to odgovara, a uz naučene nove i vrijedne vještine, dodatni posao može prerasti u vaše primarno zanimanje koje će vam donijeti mnogo veću zaradu nego trenutna pozicija.

Razmislite o znanju koje posjedujete i nadogradite ga profitabilnim vještinama, te iskoristite potencijal koji posjedujete u potpunosti.

Izvor: b92.net

(akos.ba)