Pet jednostavnih načina da povećate nafaku

Visits: 1269 Today: 15

Kada ste u dugovima i finansijskim poteškoćama to može imati ozbiljne posljedice po vaš život i utjecati, u većoj ili manjoj mjeri, na sve što radite. Finansijske brige mogu onesposobiti generacije, ali mi, elhamdulillah, imamo rješenje u Kur’anu i sunnetu kako da povećamo svoju opskrbu.
Naime postoji pet stvari koje možete uraditi upravo sada da bi povećali svoju opskrbu.

1#Čuvajte rodbinske veze– Poslanik, s.a.v.s., je rekao: Ko god želi da mu se poveća opskrba i da dugo živi, neka održava rodbinske veze. (Buhari, Muslim)

2#Budite svjesni Allaha- ‘a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbiće ga odakle se i ne nada’. (Et-Talak,2-3)

3#Konstantni istigfar- ‘Tražite od Gospodara svoga oprost jer On, doista, mnogo prašta; On će vam kišu obilnu slati i pomoći će vas imanjima i sinovima, i daće vam bašče, i rijeke će vam dati’. (Nuh, 10-12)

4#Budite zahvalni Allahu– ’Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati; budete li nezahvalni, kazna Moja doista će stroga biti’. (Ibrahim, 7)

5#Udjeljujte sadaku- Prenosi se od Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao- Nema dana u kojem robovi osvanu a da ne siđu dva meleka i jedan od njih govori: ‘Allahu, nadoknadi onome ko dijeli, a drugi govori: ‘Allahu, daj propast onome ko uskraćuje! (Buhari, Muslim)Stoga, trošite na Allahovom putu, bojte se Allaha, održavajte rodbinske voze i uvijek budite zahvalni pa će Allah, s.v.t., olakšati finansijske brige.Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

IslamBosna.ba

Pročitajte još: Želiš da ti Allah poveća nafaku? Često traži oprost

Proučavajući kur’anske ajete možemo zaključiti da traženje oprosta od Allaha, dž.š., donosi sljedeće koristi:Ugodan život, otklanja nevolje i nedaće, biva uzrok da čovjek stječe halal opskrbu, briše grijehe, i olakšava nevolje u kojima se čovjek u tom momentu nalazi.Što se tiče koristi od traženja oprosta, a to je halal opskrba, i dobri potomci o tome neki učenjaci kažu: “Ako želiš imati dobre potomke, trebaš što više spominjati Allaha, dž.š., jer Allah, dž.š., učinio je da dobar čovjek može utjecati na svoje potomke sve do Sudnjega dana.”U jednom hadisu‐kudsiji stoji da je Allah, dž.š., rekao: “Moj blagoslov nema granica, ali, kada se rasrdim, Ja prokunem, a Moje prokletstvo može imat štetne posljedice i na potomka iz sedmog koljena čovjeka koga sam prokleo.”Zbog čega?Zbog grijeha koji je učinio grješnik pa su se posljedice toga grijeha prenijele i na njegove potomke. Onaj koji koristi kamatu riskira da zbog toga grijeha i njegovi potomci ispaštaju, isti je slučaj i s onim koji čini blud, s onim koji se potpuno okrenuo od Allaha, dž.š., njihove potomke Allah, dž.š., neće čuvati.Dokaz za to jeste ajet u kojem stoji da je Nuh, a.s., rekao: “I govorio sam im: ‘Tražite od Gospodara svoga oprosta jer On, doista, mnogo prašta; On će vam kišu obilatu slati i pomoći vas imanjima i sinovima, i dat će vam bašče, i rijeke će vam dati.“ (Nuh, 10‐12)Traženje oprosta bit će uzrok da Allah, dž.š., podari čovjeku mogućnost da stječe halal opskrbu i da ima dobre potomke. Ko želi da mu Allah, dž.š., podari nafaku odakle se i ne nada neka što više moli za oprost svojih grijeha i neka sve svoje slobodno vrijeme provodi u tome i ubrzo će vidjeti i osjetiti rezultate toga.

Autor: dr. Aid El-Karni … Za Akos.ba priredio: Nedim Botić