Pet činjenica o islamskim propisima koje svaki vjernik i vjernica moraju znati

Visits: 229 Today: 1

Družeći se sa našim Bošnjacima u domovini i dijaspori, primijetio sam mnogo neznanja po pitanju vjerskih stvari. Na neke stvari sam ukazao direktno, na lijep način, a neke sam zadržao za sebe, pa bih volio da ovako, općenito i znajući da me mnogi ti Bošnjaci prate na Facebooku, kažem ono što mislim da treba svaki musliman/ka znati:

– Klanjati pet namaza dnevno nije stvar izbora, već naredba od Allaha. Ko ne klanja jer je lijen čini veliki grijeh, a ko smatra da namaz nije obaveza, prestaje biti musliman!
– Imati dobro srce i biti dobar čovjek je suština naše vjere, ali to ne znači da si oslobođen onoga čime te Allah zadužio!
– Islam ne daje mjesta sujevjerju; peri veš, šišaj se i reži nokte kad hoćeš, ženi se između bajrama, ne lupaj od sto kada ti dobro ide, itd. Znaj da što god je slabija vjera u Allaha, više daješ prostora sujevjerju. Strah od Allaha će ukloniti strah od ljudi.
– Hidžab (pokrivanje cijelog tijela osim lica, šaka i stopala) je ženi obaveza, i ona koja ne nosi hidžab ne treba se pravdati time što “ima svakakvih sa mahramom”, već treba priznati da je to njen nedostatak, a Allah će suditi. Također, smisao hidžaba je da žena sa sebe skrene pažnju i požudne poglede, a mnoge sestre sa svojim “hidžabom” skroz suprotan efekat postižu. Namjerno ili ne, svi se preispitajmo. Sestrama skrećem pažnju da nema abdesta preko nalakiranih noktiju niti namaza u providnoj odjeći.
– Voljeti svakog muslimana, bez obzira na neslaganja sa njim, nije stvar izbora već naredba jer nas Resulullah alejhi sselam uči da nema ulaska u Džennet bez vjerovanja, a nema vjerovanja bez međumuslimanske ljubavi, a nema ljubavi bez nazivanja selama!

hfz Ammar Bašić

Akos.ba