Ovogodišnji hadždž najbolje organizovan do sada

Visits: 677 Today: 1

Ured za hadž i umru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini ove godine angažovao je 21 vodiča za svaku grupu naših hadžija kako bi im olakšao obavljanje obreda, ali i drugih aktivnosti koje budu poduzimali tokom boravka u Saudijskoj Arabiji.

Vodiči su spona između Ureda i hadžija i tokom redovnih sastanaka koje su održavali i s hadžijama i s predstavnicima Ureda nastojali su ukloniti sve poteškoće i riješiti potencijalne probleme.

Jedan od veoma aktivnih vodiča koji je vodio svoju grupu i na mjesta koja nisu predviđena planom je Jusuf-ef. Džafić, vodič Grupe 8, inače uposlenik Javne ustanove (JU) Specijalna biblioteka Behram-beg u Tuzli, kojem je ovo drugi put da obavlja hadž.

– Prvi hadž sam obavio 2011. s 20 godina. Bio sam pri organizaciji kao jedan od studenata s El-Azhara. Ovo mi je prvi hadž gdje sam vodič jedne grupe hadžija iz Tuzlanskog kantona (TK), odnosno Tuzlanskog muftijstva – kaže ef. Džafić.

Naglašava da mu ovogodišnji hadž predstavlja fino iskustvo, s obzirom na to da je prije 11 godina bio dio organizacije, ali nije imao toliko direktan kontakt s hadžijama.

– Studenti su tada imali neka svoja zaduženja, više vezana za rukovodstvo, nego za same hadžije, tako da je ovo iskustvo mnogo prisnije. Čovjek se mnogo više poveže s hadžijama iz svoje grupe – dodaje on.

Žao mu je što nije bio duže u Medini kako bi s hadžijama obišao više mjesta

– Samo sam sa jednom grupom uspio da odem u muzej Darul-Medine. Međutim, u Mekki smo mnogo duže, tako da smo u Mekki obišli dobar broj znamenitosti. Hadžije su bile zainteresovane, te smo stoga išli do Mesdžidu-Džinna, gdje je Muhammed a.s. učio Kur’an i gdje su mu džinni dali prisegu. Išli smo i do Dženneti-Mualle, mekanskog mezarja, gdje su ukopani, između ostalih, i h. Hatidža, h. Kasim, sin Božijeg poslanika a.s., h. Abdullah ibn Zubejr i drugi ashabi – ističe Džafić.

Zadovoljan je odzivom hadžija na fakultativne izlete koje im priređuje.

– Mislim da su i hadžije zadovoljne, s obzirom na to da su svi ovi izleti na dobrovoljnoj osnovi i nisu dio predviđenih izleta, kao što su u Medini bili odlazak na brdo Uhud i Mesdžid El-Kuba – kaže Jusuf.

Prof. dr. Safet-ef. Husejnović je treći put na hadžu, a ove godine vodič je Grupe 18.

– Hvala Allahu dž.š., dobrim dijelom su naše hadžije educirane i svjesne su ovog petog islamskog šarta koji trebaju izvršiti. Družeći se više od 20 dana sa našim hadžijama uspjeli smo obaviti sve propise koji su u sastavu hadža i posebno me je fasciniralo, u ovom materijalnom, fizičkom smislu, je da su naše hadžije dobro podnijele hadž i to ima smisla, jer su ove godine bile samo hadžije mlađe od 65 godina – naglašava dr. Husejnović.

I hadž je kao vjerski propis dokaz da Uzvišeni Allah, dž.š., uvijek dodatno daje vjerniku i vjernici, a posebno hadžiji, veliku energiju.

– Određene hadžije, posebno kada smo se vraćali nakon boravka na Arefatu bili su maksimalno iscrpljeni. Ali, Allah dž.š. uvijek dadne dodatnu snagu – ističe on.

Dodaje kako je tokom druženja s grupom hadžija koju je predvodio zaista osjetio koliko su hadžije cijelim bićem doživjeli ovogodišnji hadž.

– Neke hadžije su me toliko pozitivno iznenadile u imanskom smislu, znači u ovom vjerskom doživljaju samog hadža, da sam im čak na tome pozavidio – iskren je prof. dr. Husejnović.

Svaki od 996 hadžija, kako kaže, ima svoju priču, ali uvijek je moguće izdvojiti one najinteresantnije.

– Primjera radi, da citiram jednog hadžiju iz moje grupe, da ga Allah, dž.š., nagradi na njegovom čvrstom, jakom imanu, koji je kazao: ‘Dragi hafize, svaki put kada obavim bilo koji namaz, učinim bilo koje dobro djelo u toku hadža, ja osjetim slast imana. Svaki puta mi se taj osjećaj vrati, a posebno nakon obavljenog namaza u Haremi-šerifu – citira profesor hadžiju iz svoje grupe i dodaje da zato s pravom može ocijeniti da su hadžije u materijalnom i duhovnom smislu obavili vjerske propise hadža.

Mr. Sumedin-ef. Kobilica je vođa Grupe 16 i imam je u zeničkom džematu Brist. Na umri je bio 2015., a na hadžu 2017. godine.

– Želim da kažem da sam zahvalan Uzvišenom Gospodaru što sam ove godine imao priliku biti na hadžu, jer ove godine je Veliki hadž, Hadžul-ekber, jer smo na Arefatu bili u petak, dan kada je i Muhammed a.s., bio na Arefatu – kazao je ef. Kobilica, podsjećajući kako je taj hadž puno vredniji, prema nekim predajama, i 70 puta od hadža u drugim danima.

Ocjenjuje da je vidljivo da je manje ljudi, jer je u godinama prije pandemije bilo dosta više hadžija.

– Nekako mi je ove godine prirodnija i sama organizacija saudijskih vlasti, jer su napravili takav sistem da je čovjek imao dosta vremena. Na primjer, u Revdi u Poslanikovoj s.a.v.s. džamiji se moglo od 20 minuta do pola sata rahat klanjati. To je jedna velika počast koju smo mi ove godine imali. I svi drugi obredi i ibadeti od tavafa, umre i svega ostalog organizirani su bolje i ljepše i nekako je čovjek imao slobodnije kretanje – kazao je ef. Kobilica.

On je i prije pandemije bio na hadžu te može usporediti organizaciju hadža u to vrijeme i danas.

– Daleko je ljepša i puno bolja organizacija Ureda za hadž i umru i može se osjetiti koliko su prilagodili hadžijama samu organizaciju obavljanja obreda, od polaska iz BiH pa do, evo, ako Bog da, povratka kući. Sve te ibadete koji su obavezni tokom hadža Ured za hadž i umru je prilagodio našim hadžijama koji su imali priliku da u jednom lijepom ambijentu obave sve te ibadete, što mi je jako drago, jer je bilo i nama vodičima lakše raditi s grupama na takav način – ističe on.

Hafizu Amiru-ef. Kaknji, vodiču Grupe 17, je ovo deveti obavljeni hadž.

– Ono što naše hadžije imaju priliku ove godine da vide i blagodati koje uživaju jesu vrhunac svega dosadašnjeg što smo u prethodnim godinama imali – naglašava hafiz Kaknjo.

I on je imao ove godine lijepih iskustava s hadžijama.

– Posebno bih spomenuo jedno lijepo iskustvo sa hadžijama koje smo imali u Medini Muneveri, gradu Allahovog poslanika s.a.v.s. Pored onih redovnih obilazaka Poslanikove a.s. džamije, organiziranog odlaska u Revdu, posjetili smo i nekoliko znamenitosti koje su u blizini džamije Allahovog poslanika a.s., što je naišlo na jedno veliko oduševljenje i zadovoljstvo naših hadžija. Naime, posjetili smo mjesto poznato kao Sekifetu Beni Saide, tj. palmovik u kojem se odvijao izbor prvog halife Ebu Bekra r.a. To je jedan mali park u blizini Poslanikove a.s., džamije. Na tom mjestu sam ukratko naše hadžije podsjetio na ovaj događaj. Zatim smo posjetili mjesto pod nazivom Musalla ili Menaha, jedan ogromni plato na kojem je Poslanik a.s. predvodio bajram-namaze. To je mjesto poznato i po tome što je tu osnovana prva pijaca, mjesto gdje su održavani treninzi raznih borilačkih vještina, utrke konja itd – ističe on.

HAFIZ AMIR KAKNJO.jpg – Vodiči: Najbolje organiziran hadž do sada
Hafiz Amir Kaknjo
Hafiz Kaknjo je sa svojom grupom posjetio i mnoge druge znamenitosti.

– Posjetili smo i džamije, prije svih Mesdžidul-Gamame, džamiju Oblak, mjesto gdje je Poslanik a.s. stajao dok je klanjao bajram-namaze i predvodio učenje dove za kišu. U neposrednoj blizini džamije Gamame su i džamije halife Ebu Bekra i Omera, r.a. Zatim smo posjetili i mezarje Džennetil-Bekija. Naše hadžije su, dakle hodale stazama kojima su hodali naši velikani, naš Poslanik a.s. i njegovi ashabi – zaključuje hafiz Kaknjo.

Džemal-ef. Salkić, imam džemata u MIZ Zenica i vodič Grupe 15 je u tom svojstvu već nekoliko puta na hadžu.

– Kao i svim hadžijama, Medina u meni budi jedan poseban osjećaj. Medina je mjesto odmora gdje mi, prije nego krenemo s obredima hadža, dođemo da se malo odmorimo – kaže efendija Salkić.

On je ove godine sa svojim hadžijama obišao sva značajnija mjesta u Medini.

– Obišli smo jedan vrlo značajan muzej, koji preporučujem svim hadžijama i svim vodičima. Možda bi čak trebalo u okviru organizacije hadža staviti obilazak ovog privatnog muzeja, gdje je čovjek sve svojom rukom napravio, od maketa objekata iz vremena prije Poslanikovog, s.a.v.s., rođenja pa sve do njegovog preseljenja, do Revde, kako je to sve urađeno, kako izgleda Revda. Na jednom malom, vrlo uskom prostoru možemo sve to da vidimo – precizira on.

Salkić je također veoma zadovoljan ovogodišnjom organizacijom.

– Ono što želim da pohvalim, kao osoba koja je već dolazila kao vodič i kao bedel, jeste organizacija, koja, po meni, nikada nije bila bolja.

Ured za hadž i umru je ove godine organizirao autobuse za hadžije da idu na Minu i bacaju kamenčiće na džemreta, što je uveliko olakšalo hadžijama koje su bile veoma umorne nakon Arefata. Sada su hadžije poletnije i evo nekoliko dana prije povratka, oni još žele obaviti po nekoliko umri za osobe iz svoje porodice koje su preselile. Čestitam našem rukovodstvu koje je zaista dobro odradilo posao – poručuje efendija Salkić.

(MINA)