OVO JE ŠEHRIJA KOKOR – DŽENNET JE POD MAJČINIM NOGAMA⚜️

Visits: 1143 Today: 1

OVO JE ŠEHRIJA KOKOR – DŽENNET JE POD MAJČINIM NOGAMA⚜️
Evo zadnji dan mog boravka u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” sastavio sam još jednu priču jedne pacijentice da ostane zapisana.
Nana Šehrija Kokor je sa planine Bjelašnice iz sela Lukavac na ovoj našoj BH ljepotici. Šehrija je rođena 1948. godine i 1992. godine imala je 44 godine. Ima muža, sina i kćerku.
Na početku agresije u maju mjesecu srpski zločinci su krenuli u osvajanje sela koji pripadaju i Bjelašnici i tako su došli do blizine Lukavca.
Onako u bježanju Šehrija je sa komšijama i ostalim mještanima ubačena je u kombije i auta gdje su se svi skupili i krenuli da izbjegnu na sigurnu teritoriju. Nakon dolaska do određenog dijela puta odakle su trebali dalje krenuti za Hrasnicu saznali su da je Šehrijina majka još uvijek u Lukavcu i da nije niti u jednom prevoznom sredstvu. Majka je tada imala 80 godina.
Šehrijin muž je želio da se vrati po nju ali ona nije dala. Šehrijina kćerka je htjela da se vrati po nju ali ona nije dala.
Šehrija je rekla, ako će neko biti ubijen zbog moje majke ili s njom onda ću to biti ja. I izašla je iz grupe i pješke se vratila u selo Lukavac da uzme majku. Već su četnici mnoga sela zauzeli i bilo je i više nego rizično vratiti se međutim ona se vratila.
Ono najveće u ovoj priči jeste da se Šehrija vratila po svoju majku i svoju majku NOSILA PUNIH SAT VREMENA UZ BRDO PREMA ŠUMAMA kako bi se sklonila u zaklon dok nisu došle na ravan teritorij kuda je i majka već mogla hodati. Uspjeli su doći do auta koje ih je čekalo odakle se Šehrija vratila i s njim je poslala majku u Hrasnicu a ona se u Hrasnicu spustila pješke.
Za to vrijeme Šehrijin sin bio je već uključen u odbranu Sarajeva i države kao dobrovoljac.
Hvala Šehriji što je danas podijelila ovu priču samnom koju sam svaki dan obilazio u njenoj sobi sa druge dvije nane.
Njen oproštaj je bio, HALALI mi što si me hizmetio iako je ona pokretna. Ja sam joj s halalom svraćao kao i svima drugima svaki dan u sobu i s merakom joj bar vodu mijenjao u flašicama kad bih došao.
Halal bilo mada nema šta da se halali.
Živa i zdrava bila.
Nihad Aličković
AntiDayton pokret