Ove greške ne smete da pravite kad se tuširate

Visits: 1985 Today: 2

VRUĆA VODA: Koliko god vam prijala, ne bi trebalo da se tuširate previše toplom vodom. Dr Sintija Bejli, dermatolog ističe da vruća voda nije dobra za nas, jer na taj način skidamo previše masnoće i ostavljamo kožu bez zaštite te podložniju ekcemu i drugim osipima..

PREDUGO TUŠIRANJE: Eksperti kažu da tuširanje, koliko god ugodno bilo, ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta. U svakom slučaju, kraće tuširanje je znatno zdravije.

ŠTETNI SASTOJCI: Danas se nudi širok asortiman parfimisanih sapuna i raznoraznih kupki za telo. Ipak, deramtolozi ističu da ovakva sredstva za higijenu nisu najbolji izbor. Sa druge strane, antibakterijski sapuni uzrokuju suvoću i perutanje kože.Takođe pri kupovini obratite pažnju na opasne sastojke poput parabena, triklosana, veštačkih mirisa, sintetičkih boja, formaldehida i natrijum lauril sulfata.

PREVIŠE PJENE: Previše pjene takođe može da vam naškodi, jer na taj način skidate previše ulja koje zapravo čuva vašu kožu. Neke kupke koje proizvode dosta pene mogu i znatno da isuše vašu kožu i izazovu deramtološke probleme.

PAZITE NA SUNĐER ZA KUPANJE: Sunđer za kupanje je idealno stecište bakterija, a neke od njih mogu bit ii prilično opasne po zdravlje ljudi i životinja. Svaki put kada se sunđer pokvasi a ne osuši se kompletno, bakterije se razmnožavaju.
Na taj način narednim kupanjem mi zapravo raznosimo bakterije po celom telu.

http://zena.blic.rs/
_____________________________

Pet razloga za tuširanje hladnom vodom

Ova informacija doći će vam kao hladan tuš, ali tuširanje hladnom vodom dobro je i za vas i za vaš organizam. Veoma dobro! Evo pet razloga zašto je to tako:

Poboljšava cirkulaciju krvi u tijelu: Ovo je jedan od najvećih razloga zašto biste se trebali tuširati hladnom vodom. Kada se tijelo hladi, krv iz kože šalje se prema unutrašnjim organima da bi ih održala toplim. Proces je skroz obrnut kada se tuširate toplom vodom, zato se dobija bolji efekat ako tuširanje počnete toplom vodom, a onda, u toku tuširanja, polahko počnete slavinu okretati prema hladnijoj vodi. Ne bojte se da pustite hladniju vodu, lagan prelaz s tople na hladniju vodu ugodniji je, ali će tijelo svakako reagovati na hladnoću, međutim, stisnite malo zube.

Dobro je za njegu kože: Imate li suhu kožu i suhu kosu? Tuširajte se hladnom vodom! Hladnoća zatvara pore i sprečava isušivanje kose i kože. Preporučujemo da počnete s toplom vodom, upotrijebite šampon za kosu i tijelo kao obično, a onda isperite tijelo hladnom vodom.

Pomaže u sagorijevanju masnoća u tijelu: Kada se tijelo hladi, u ovom slučaju usljed tuširanja hladnom vodom, onda ono troši više energije da bi se održalo toplim, i tada dolazi do sagorijevanja kalorija (masti). Istraživanja su pokazala da hladnoća aktivira sistem hormona u tijelu koji običnoj masnoći dopušta da se pretvori u tzv. smeđu masnoću, što je korisno za tijelo. Pa ako prije posla ili škole ne možete da stignete obaviti jutarnji trening, onda se istuširajte hladnom vodom.

Poboljšava odbrambeni sistem tijela: Hladno tuširanje poboljšava metabolizam, aktivira odbrambeni sistem i oslobađa bijela krvna zrnca u krvi. Možda zvuči čudno, ali tuširanje hladnom vodom može se koristiti kao preventiva protiv prehlade. Ovakvo tuširanje koristi protiv upala u tijelu i poboljšava rad limfnih čvorova koji čiste ćelije u tijelu.

Pojačava mušku plodnost: Prije se vjerovalo da hladan tuš kod muškaraca smanjuje želju za seksualnim odnosom. Pogrešno! Iako se muškarci odmah poslije ovakvog tuširanja ne osjećaju možda spremnim, ipak se nivo testosterona i broj spermija poveća, pa ako bračni parovi imaju planove za potomstvom, onda neka slavinu okrenu prema plavom(hladnom).

NAPOMENA: Tuširanje hladnom vodom je dobro, međutim, ne za sve. Ako imate problema sa srcem, ili visok pritisak, ili povišenu temperaturu, onda vam nije preporučeno tuširanje hladnom vodom. U tom slučaju, uživajte u tuširanju toplom vodom!

Izvor: Švedske novine Aftonbladet / University of Oulu, Naturalnews.com, abc.net.au