Ovakve se dove odmah primaju, zato gledajte da nekoga pomognete… Pročitajte i primijenite u životu

Visits: 5372 Today: 3

Ovakve se dove odmah primaju, zato gledajte da nekoga pomognete… Pročitajte i primijenite u životu

Nedavno uz kafu, jedan od mojih prijatelja, ispričao mi je sljedeći slučaj:”Vraćao sam se s posla, kad sam izašao na glavni put, pored puta koji je vodio za jedno udaljeno selo sjedio je dedo i čekao da neko naiđe.
Pomislih, Allah zna samo, kada će neko naići i pokupiti ga, pa odlučih u ime Allaha da ga odvezem, bez obzira gdje bilo. Nakon što mi je rekao gdje ide, pokupio sam dedu i uputili smo se u selo, težak put, makadam, ali kroz vožnju smo se lijepo ispričali, tako da je vrijeme brzo prošlo.Kad su stigli u selo, dedo me upita: „A kod koga ćeš ti u selo?” Odgovorio sam mu: „Nemam ja nikoga u selu, ja sam tebe dedo mahsuz
dovezao.” Dedo me pogleda očima punim suza i reče: „Sine, Allah ti
dav’o dobro kud god hod’o.”
Vjeruj mi, kad je to dedo rekao, ja sam SE OD TE DOVE NAJEŽIO.” Izašao je dedo a u prsima mi je bila neopisiva sreća i zadovoljstvo. Razmišljao sam o dedi i njegovoj dovi, idućih nekoliko dana.”

Zašto se naježio ovaj moj prijatelj? Zato jer je osjetio iskrenost dedine dove! Ovakve se dove odmah primaju, zato gledajte da nekoga pomognete u određenoj situaciji, jer ne znate čija dova može biti kabul.

Saudin Cokoja

svjetlo-dunjaluka

Doživljavate ove stvari? Vaš brak, nažalost, ide silaznom putanjom…

U braku ste i mislite da je sve sjajno? Možda se varate. Postoje neke stvari koje mogu ukazati na to da bi vaša veza mogla doći kraju. Reader’s digest donosi 8 znakova (mi smo izabrali 6 znakova da prenesemo ovdje, n. op.) koji vam govore da vaš brak ide prema razvodu:…

1. Razgovarate, ali ne komunicirate – Zabrinjavajuće je ako sa suprugom razgovarate samo o beznačajnim stvarima kao što su vrijeme i kupovina. Također je loš znak ako jedna osoba samo govori, a druga sluša.

2. Provodite sve manje vremena zajedno

Ne morate baš biti nerazdvojni, ali slobodno vrijeme svakako biste trebali provoditi zajedno. U redu je ako gledate TV, surfate po internetu ili čitate knjigu, ali razmislite koristite li te aktivnosti za odvlačenje pažnje od problema u braku.

3. Ne trudite se za poboljšanje braka

Oba supružnika trebaju se jednako truditi da veza funkcionira. Jedna osoba ne može to činiti sama. Ako nemate motivacije za rad na vašem braku, morate se pitati – zašto. Ako je osjećaj izgubljen, ne znači da ga ne možete vratiti, ali se morate posvetiti razmišljanju o tome zašto se osjećate nezainteresirano.

4. Ne poštujete se

Ako se stalno kritizirate ili čak ponižavate, možda niste baš idealan par. Teško da ćete voljeti neku osobu koju ne poštujete. Ako poštovanje nije moguće vratiti ili je napravljena prevelika šteta, brak neće trajati.

5. Nema seksa

Ne znači da se morate stalno hvatati kao klinci. Zapravo je u braku prirodno da ndođe do nekih razdoblja gdje supružnici ne osjećaju želju za drugom polovicom. Ali ako više uopće niste prisni u tom smislu i ako to već dugo traje, morate se pitati zašto.

6. Stalno se svađate oko istih stvari

Uobičajeno je da se bračni par svađa oko istog problema. Ako dopustite da svađe eskaliraju i postanu stvarno opake, to bi moglo dovesti do razvoda. Morate biti spremni na kompromis kako biste okončali stalne bitke.

Vecernji.ba