Osujećen plan Milorada Dodika, ovome se sigurno nije nadao: Šefik Džaferović će se u New Yorku obratiti Vijeću sigurnosti UN-a

Visits: 1990 Today: 1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravit će u službenoj posjeti Ujedinjenim nacijama u New Yorku u periodu od 10. do 12. maja.

U srijedu, 11. maja, predsjedavajući Džaferović će se uime Bosne i Hercegovine obratiti na redovnoj šestomjesečnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN posvećenoj situaciji u BiH, na kojoj će visoki predstavnik Christian Schmitt podnijeti polugodišnji izvještaj o radu.

Za vrijeme boravka u New Yorku predsjedavajući Džaferović će se sastati sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom i predsjednikom Generalne skupštine UN Abdullah Shahidom, kao i sa ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti UN, saopćeno je iz Stalne misije BiH u Ujedinjenim nacijama.

Iako je, prema ranijim pisanjima, plan Milorada Dodika bio taj da se pred Vijećem sigurnosti obrati predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, to se nakon što je potvrđeno da Šefik Džaferović putuje u New York, neće dogoditi.

Naime, prema pravilima, na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a se obraćaju funkcioneri “prema hijerarhiji”.

Tako je Dodik planirao da se Tegeltija obrati umjesto ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja, jer je predsjedavajući Vijeća ministara BiH više rangiran od ambasadora, no nije računao da će Džaferović ili Komšić otići za New York i tamo stati za govornicu umjesto Tegeltije – prema hijerarhiji, jer su članovi Predsjedništva BiH “iznad” predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Tokom boravka u New Yoruk predsjedavajući Vijeća ministara BiH je trebai imat će niz bilateralnih sastanaka sa šefovima misija svih stalnih članica Vijeća sigurnosti UN.

Ipak, Tegeltija će učestvovati na Međunarodnom forumu o migracijama.

bhdijaspora.net