OPTUŽEN ZA NAJGORA RATNA DEŠAVANJA U BIH, IZABRAN U GRADSKO VIJEĆE BEOGRADA

Visits: 898 Today: 1

Svetozar Andrić, bivši general u Vojsci Republike Srpske (VRS), izabran je u Gradsko vijeće Beograda, iako je protiv njega Republičkom javnom Tužilaštvu Srbije podnesena krivična prijava za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini tokom agresije devedesetih godina, tačnije za osnivanje zloglasnog logora Sušića.

Prijavu je još 2018. godine podnio Fond za humanitarno pravo, a osnivačica tog fonda Nataša Kandić istakla je u izjavi Feni da postoje dokumenti koji potvrđuju da je Andrić taj koji je osnovao logor Sušicu. Kao razlog za podnošenje prijave, Kandić je navela postojanje ozbiljnih indicija za njegovu odgovornost za ratne zločine.

Andrić je bio, navodi Kandić, komandant Birčanske brigade Vojske RS-a i komandant Štaba drinskog korpusa u vrijeme kada se dešavala egzekucija 3.000 ljudi, a do danas Fond za humanitarno pravo nije dobio nikakvu informaciju o daljnjem postupanju iz Tužilaštva za ratne zločine.

ADVERTISEMENT

Ads by
“S druge strane, on je još uvijek na važnim političkim pozicijama. Sada se nalazi u Gradskom vijeću Beograda što je bitna pozicija. Nedopustivo je da neko s takvim dokazima krivične prirode obnaša takvu funkciju”, zaključila je Kandić.

Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Seid Omerović smatra da ulazak Andrića u Gradsko vijeće Grada Beograda samo dokazuje poznati kontinuitet doživljaja “istine i pravde“ vladajućih političkih lidera susjednih država.

Naglašava da će Savez i ove godine 17. septembra obilježiti zatvaranje logora Sušica u Vlasenici te će ponovo tražiti od svih da priznaju i kazne, a ne nagrade odgovorne za teror.

“Savez logoraša u BiH, duboko svjestan oscilacija u moralu, etici, istini ne samo na regionalnom, nego i globalnom planu, čvrsto stoji na stanovištu da se uvijek treba zalagati za odvajanje onog dobrog i pozitivnog od onog lošeg, pa makar to bilo i u vlastitom narodu”, kazao je Omerović.

Smatra očiglednim da je došlo vrijeme da aktuelna beogradska politička elita SNS-a “isporuči zasluge“ Andriću za stvaranje preduslova za realizaciju planskog genocida na podrinjskom području.

“To zaista najbolje i najjasnije govori ne toliko o samom Andriću, čiji ‘rad’ je poznat i adekvatno dokumentovan u sudovima, nego više o aktuelnom momentu i doživljaju kreatora političkih i suštinskih odnosa između naših država, a na tome se ne može graditi pozitivna i sigurna klima koja će rađati nove, zdrave naraštaje, nego će upravo suprotno, ta i takva klima tjerati mlade, zdrave, sposobne ljude sa ovih područja”, upozorio je.

Također je poručio da Savez logoraša u BiH neće odustati od borbe za univerzalnu istinu i pravdu, a od svih lidera traže da zaštite sve žrtve torture i kazne počinitelje.

Koncentracioni logor Sušica u razdoblju od maja pa do kraja septembra 1992. godine bio je logor za zatvaranje, mučenje, silovanje i ubijanje bošnjačkog stanovništva s područja općine Vlasenica, ali i ostalih podrinjskih općina.

Kroz ovaj logor je prošlo i bilo zatvoreno više od 8.000 osoba, muškaraca, žena, djece i staraca koji su držani u krajnje nehumanim uslovima. Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi različitog tipa: fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i na kraju ubijani.

Prema podacima MKCK, u ovom logoru je ubijeno 1.617 logoraša. Međutim, taj broj je mnogo veći s obzirom na provjerene činjenice koje govore o tome kako je veliki broj logoraša organizovano izvođen iz logora i prebacivan na lokalitet Han Ploče, kilometar od Vlasenice, koji se nalazi na južnom putu prema Han-Pijesku. Na tom mjestu je u tzv. “jarugu” u masovnim egzekucijama ubijeno i bačeno više od 1.000 logoraša, o čemu svjedoči nekoliko do sada otkrivenih manjih grobnica i više masovnih grobnica (Ogradice, Debelo Brdo, Jelovačka česma, Tugovo…).

Za zločine počinjene u logoru Sušica pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine pravosnažno su osuđeni Dragan Nikolić na 20 godina, Predrag Bastah na 22 godine i Goran Višković na 18 godina zatvora.

crna-hronika