OGLASIO SE BOŠNJAK KOJI JE GLASAO ZA PRIJATELJSKU UTAKMICU SA RUSIJOM: “POGRIJEŠIO SAM”

Visits: 1119 Today: 2

Član Izvršnog odbora i Komiteta za hitnost Nogometnog saveza BiH Fuad Čolpa, koji je svojim glasom presudio da reprezentacija Bosne i Hercegovine prihvati poziv Fudbalskog saveza Rusije za odigravanje prijateljske utakmice, zatražit će da se utakmica sa Rusima ipak otkaže.

Bila je to kratkoća vremena

– Pričat ću sa predsjednikom nakon utakmice sa Crnom Gorom da se odluka stavi van snage, rekao je Čolpa za N1 i dodao:

– Ja ću ići da pričam sa predsjednikom za kojeg mislim da će imati volje i da će utakmica odgodi za neka druga i mirnija vremena, jer UEFA razmatra da se Ruskoj Federaciji skinu sankcije radi žrijeba Evropskog prvenstva.

Član komiteta za hitnost i Izvršnog Odbora tvrdi da je svoju odluku donio prije nego što je imao vremena da razmisli o svim mogućim implikacijama, te da je bio vođen samo sportskim motivima.

– Bila je to kratkoća vremena. Bilo je sve to ishitreno. Ako je greška, ja priznajem da jeste. Ako se mnoštvu svijeta ne sviđa, ima onih i kojima se sviđa. Ovo se desilo. Žao mi je što se desilo i sve ću učiniti da se ova odluka promijeni, tvrdi Čolpa, te dodaje da niko na njega nije vršio pritisak da glasa za odigravanje utakmice.

Razgovor sa Durićem

Ono sto je daleko više uznemirujuće je da je Čolpa izjavio kako su svi pripadnici Izvršnog odbora NSBiH iz bošnjačkog korpusa, navodno, već ranije bili saglasni da se poziv prihvati.

– Obavio sam razgovor sa Irfanom Durićem. U tom razgovoru mi je on rekao: “Svi su Bošnjaci za, članovi Izvršnog odbora. Oni daju svoju saglasnost, a moj je prijedlog da to ide na IO”. Rekao sam mu: Zašto ti Irfane sada zoveš mene, a kada su neka vitalna pitanja i odluke IO u pitanju, onda nikada nisi nazvao, niti pitao. Ovo je prvi put da me zoveš. Ako su svi Bošnjaci za, a i on je bio za to da se odigra utakmica sa Rusijom, onda na indirektan način daje meni pravo i mogućnost da dam saglasnost da se utakmica odigra, tvrdi Čolpa.

Utakmica između Rusije i Bosne i Hercegovine trebala bi biti odigrana 19. novembra u Sankt Petersburgu.