ODLUKA O IGRANJU UTAKMICE PROTIV RUSIJE NIJE SPORTSKA, VEĆ ISKLJUČIVO POLITIČKA

Visits: 382 Today: 3

Nakon što je objavljena vijest da će BiH igrati prijateljsku utakmicu s Rusijom nije izostala ni reakcija Stranke demokratske akcije (SDA).

SDA je pozvala na otkazivanje prijateljske utakmice između Rusije i BiH, ističući da je odluka Nogometnog saveza BiH isključivo političke prirode.

Ads by
U njihovom saopćenju se navodi da je odluka Komiteta za hitnost Nogometnog saveza BiH o odigravanju prijateljske utakmice između BiH i Rusije očigledno donijeta pod političkim utjecajem proruskih političkih aktera u Bosni i Hercegovini.

– Politika se ne treba miješati u rad NS BiH, ali se ni savez ne bio smio baviti politikom. Odluka o igranju utakmice protiv Rusije nije sportska, vec isključivo politička. Uzimajući u obzir kontekst ruske agresije na Ukrajinu, evidentno je da je politička namjera, koja stoji iza ove odluke, da se nanese šteta ne samo ugledu NS BiH, našoj reprezentaciji, već i ukupnom ugledu države Bosne i Hercegovine. To se ne smije dopustiti – poručili su iz SDA.

SDA očekuje da organi NS BiH ponište odluku o odigravanju utakmice protiv Rusije, a pozvali su i sportiste, sportske radnike, ali i cjelokupnu javnost da izvrše pritisak na rukovodstvo NS BiH kako bi odluka bila poništena, a funckioneri koji se umjesto sportom bave politikom uklonjeni iz rukovodstva saveza piše Avaz.