OČUHU I MAJCI KOJI SU ZLOSTAVLJALI 15-MJESEČNU BEBU 70 GODINA ZATVORA

Visits: 5816 Today: 1

Vijeće Vrhovnog suda potvrdilo je drugostepenu presudu Apelacionog suda, kojom je okrivljeni Nermin Šišić osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva petnaestomjesečne bebe, dok je majka bebe, okrivljena Jelena Jovović osuđena na 30 godina zatvora, pišu Vijesti.me.

Apelacioni sud je u oktobru prošle godine potvrdio presudu Šišiću, kojom ga je prvostepeni Viši sud osudio na 40 godina zatvora. Taj sud uvažio je žalbu višeg državnog tužioca u Podgorici i preinačio presudu Višeg suda u Podgorici, i okrivljenu Jovovićevu zbog krivičnog djela teško ubistvo putem pomaganja, osudio na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 30 godina.

Ona je presudom Višeg suda osuđena na dvadeset godina zatvora.

Prema navodima optužnice, okrivljeni Šišić i Jovovićeva su 4. februara 2018. godine, u kući optužene u Podgorici, zajedno ubili dječaka kojeg su prethodno zlostavljali počev od novembra 2017. godine…

– Nižestepeni sudovi su na osnovu ocjene sprovedenih dokaza izveli zaključak da se događaj odvijao u periodu od 2. do 4. februara 2018. godine, u kući u kojoj su u porodičnom domaćinstvu živjeli okrivljeni sa djetetom okrivljene Jovovićeve. Okrivljeni Šišić je ubio dijete, kojeg je prethodno zlostavljao počev od novembra 2017. u čemu mu je pomogla Jovovićeva, unaprijed obećavajući prikrivanje Šišića kao izvršioca i tragova krivičnog djela. Ona je omogućila okrivljenom Šišiću da preuzme kompletnu brigu o životu i zdravlju djeteta i da sa njim boravi u istoj sobi. Okrivljeni je u više navrata dijete stezao prstima šaka i grebao noktima u predijelu vrata i ušnih školjki, te ga udarao u predjelu vrata i lica. Za ove povrede, okrivljena je komšijama govorila da ih je dijete zadobilo padovima”.

Navodi se da je okrivljeni od 2. do 4. februara djetetu zadao najmanje petnaest udaraca u predijelu glave i tijela, kao i da je izvazvao prelom kosti lobanje.

– U jutarnjim časovima, kada je dijete plakalo, okrivljena je uključila usisivač, prikrivala tragove krivičnog djela, tako što je peškirom ili krpom pokušala da obriše tragove krvi djetata sa zidova. Ocjenom dokaza utvrđeno je da je okrivljeni Šišić zlostavljao djete i zadao mu najmanje petnaest udaraca u predjelu glave i tijela. Svjedoci su potvrdili da je dječak sve do dolaska okrivljenog Šišića u kuću Jelene Jovović, sa kojom je zasnovano vanbračnu zajednicu, bio napredna, zdrava i vesela beba, bez povreda na tijelu, a da su povrede počele da se uočavaju tek nakon dolaska okrivljenog”.

Navodi se da je okrivljena u svojoj odbrani detaljno opisala način na koji je okrivljeni zlostavljao dijete, počev od novembra 2017. godine, posebno naglašavajući da ga je udarao šakom po ustima i stisnutim pesnicama u predjelu glave i da je iz sobe u kojoj je Šišić boravio sa djetetom više puta, osim plača djeteta, čula i “zvuk praska”, koji je djelovao kao da udara djetetovom glavom o zid”, navodi se u obrazloženju presude Vrhovnog suda.

Dodaje se da sud stoji na stanovištu da su postojali svi razlozi da se okrivljenima izreknu dugotrajne kazne zatvora, kako su to učinili i nižestepeni sudovi.

– Vrhovni sud je posebno imao u vidu da empatija prema djetetu podrazumijeva da osobe iz njegovog bliskog porodičnog okruženja treba da mu pruže pomoć da dijete prebrodi sve, pa i one najmanje patnje koje su nastale izvan bilo čije volje. Nasuprot tome, dijete koje je u vrijeme umiranja bilo staro svega petnaest mjeseci, od navršene jedne godine života pa do smrti, bio je izložen intenzivnom zlostavljanju i mučenju. Radnje zlostavljanja koje je preduzimao okrivljeni, a sa kojim se očigledno saglašavala okrivljena, koje su u bilo kom momentu mogle dovesti do smrti djeteta, prevazilazile su prag mučenja i po svojoj podmuklosti i surovosti su totalno odudarale od ponašanja koja su svojstvena civilizovanom društvu. Ponašanje prema sada pokojnom djetetu se jedino može podvesti pod najekstremniji oblik porodičnog nasilja, koje prema njegovim učiniocima ne zavređuje ni minimum milosti, pa su izrečene dugotrajne kazne zatvora jedini legitimni odgovor u smislu specijalne prevencije- navodi se u obrazloženju presude.